Bizarro World

Pronken met eigen nieuws, oké, maar je kunt ook overdrijven. ‘Rechts kabinet nivelleert’, kopte De Telegraaf vrijdag in zorgwekkende chocoladeletters op de voorpagina. De aanleiding? Er wordt een paar euro kinderbijslag naar het inkomensafhankelijke kindbudget overgeheveld en de belasting voor inkomens boven de 55.000 euro gaat met „15 tot 20 euro per jaar” omhoog. Volgens mij is dat nog geen twee pakjes shag, drie koffie en een Telegraaf – op jáárbasis. De krant van Wakker Nederland zag er niettemin een „opmerkelijke nivelleringsoperatie” in. Sjuul Paradijs heeft naar verluidt zelfs al een nieuwe bijnaam voor de premier bedacht.

Marx Rutte.

Ondertussen is ABN Amro-baas Gerrit Zalm aan zijn eigen opmerkelijke nivelleringsoperatie begonnen: hij schrapt de komende drie jaar 2.350 werknemers van de loonlijst – een mededeling die in dezelfde adem kwam als de kwartaalwinst van 864 miljoen. Dát nieuws stond in De Telegraaf keurig weggestopt onderaan pagina 21, in een bericht dat begon met de zin: „Topman Gerrit Zalm verlost zijn bank van de jarenlange strijd met een te hoog kostenniveau.” Ja, me dunkt dat een onderneming die 4 ton nettowinst per uur draait wel wat efficiënter kan.

Of niet, Sjuul?

In elk normaal land zou het eerste een bericht zijn geweest en het laatste op de voorpagina zijn gezet, maar nu zelfs de krant van Henk en Ingrid zich al gedraagt als de krant van Freek-Willem en Anne-Fleur, kun je gerust stellen: welkom in Bizarro World. Tel daarbij op dat de PVV het meest pro-Europese, pensioenleeftijd verhogende, op agenten bezuinigende, geld in het Griekse gat stortende kabinet ooit door dik en dun blijft gedogen en je begint je serieus af te vragen of de zon morgen in het westen opkomt. Niks is zeker.

Zo bezien snap ik de lancering van nietmijnkeus.nl wel steeds beter. Op die site kun je nu voor 10 euro je stemrecht uitbesteden. „Wij stemmen dan voor u op een willekeurige politicus van een willekeurige partij. Achteraf krijgt u van ons een NietMijnKeus-stembewijs. Daarmee kunt u aantonen dat de zittende volksvertegenwoordiging niet uw keus was.”

Eindelijk.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg