Banen belangrijker dan schuld voor Obama

President Obama benoemt arbeidseconoom Alan Krueger als economisch adviseur. Hij moet de hoge werkloosheid bestrijden.

Labor economist Alan Krueger listens as U.S. President Barack Obama (not shown) announces he will serve as the Chairman of the White House Council of Economic Advisers while in the Rose Garden of the White House in Washington, August 29, 2011. The selection signaled Obama's attempt to make good on his promise to focus on the U.S. economy and jobs with Americans deeply dissatisfied with his handling of those issues. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS HEADSHOT) REUTERS

Met de voorgenomen benoeming van Alan Krueger – een van de meest vooraanstaande arbeidseconomen van het land – als nieuwe voorzitter van de Council of Economic Advisers (CEA, Raad voor Economisch Adviseurs), maakt president Barack Obama duidelijk hoe belangrijk hij het vindt dat de economie weer op gang wordt geholpen. Geen macro-econoom, geen schuld-deskundige, maar iemand die een reputatie heeft op het gebied van het verlagen van de langetermijnwerkloosheid en het creëren van banen.

Krueger, die volgende maand 51 wordt, was van 1987 tot 1992 hoogleraar aan de Princeton University, om daarna als hoogleraar aan de slag te gaan als Bendheim Professor of Economics & Public Policy aan de Woodrow Wilson School van Princeton. Hij studeerde in de jaren tachtig economie aan Harvard.

Obama maakte de voordracht van Krueger gisteren bekend. „Alan neemt een schat aan ervaring mee, hij is een van de belangrijkste economen van het land”, zei Obama. Hij benadrukte dat de keuze voor Krueger geen partijpolitieke benoeming is. „We hebben in Washington mensen nodig die beslissingen nemen op grond van wat het beste is voor het land, niet wat het beste is voor een bepaalde politieke partij of een deelbelang”, zei Obama. Krueger volgt Austan Goolsbee op, die terugkeert naar de Universiteit van Chicago.

De benoeming van Krueger komt voor Obama op een cruciaal moment. Volgende week zal hij in een toespraak zijn nieuwe arbeidsmarktbeleid bekend maken. „Ik wil het geld in de zakken van de werkende gezinnen krijgen, van de middenklasse”, zei Obama daar gisteren al over. Naar verluidt overweegt Obama een tijdelijke lastenverlichting voor werkgevers, een idee dat Krueger ook al eerder opperde. De nieuwe voorzitter van de CEA bestudeerde in zijn academische loopbaan onder meer banengroei, de verhoging van het minimumloon en lange termijn werkloosheid.

De Amerikaanse regering worstelt met een blijvend hoge werkloosheid (9,1 procent) en een stagnerende economie. Veel geld om de economie aan te jagen is er niet, al was het maar omdat de Republikeinen, die een meerderheid vormen en in het Huis van Afgevaardigden, tegen iedere vorm van uitgavenverhoging zijn. Krueger zal, als het Congres zijn benoeming goedkeurt, als eerste adviseur optreden van minister van Financiën Thimothy Geithner. Geithner zei gisteren in een reactie op de benoeming dat „Krueger, gegeven zijn ervaring, precies de juiste keuze is om de CEA te leiden op dit moment in de geschiedenis”. Geithner en Krueger treffen elkaar met enige regelmaat op de tennisbaan, samen met onder meer voormalig economisch top-adviseur Larry Summers en Gene Sperling, hoofd van de National Economic Council.

Krueger is geen onbekende in de politiek. Hij was hoofdeconoom op het ministerie van Arbeid onder Clinton en diende in 2009 en 2010 al onder Obama, onder meer als hoofdeconoom op Financiën. Hij werkte mee aan cash for clunckers (sloopregeling voor oude auto’s) en aan de Hire American Act, die werkgevers hielp Amerikaans personeel in te huren.

Obama en Krueger zullen de komende tijd de balans moeten zoeken tussen schuldreductie en banencreatie. Als dat lukt, kan Krueger een belangrijke factor worden voor Obama’s herverkiezing in 2012.

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse