Argwaan over Chinese investeringen in IJsland

De rijke Chinese projectontwikkelaar Huang Nubo heeft voor een miljard IJslandse kronen (ruim 6 miljoen euro) een grote lap grond gekocht in het noordwesten van IJsland. Met ‘Grímmsstadir á Fjöllum’, zoals het prachtige natuurgebied heet, bezit hij 0,3 procent van het eiland. Hij wil er een hotel, een golfbaan en paardenstallen bouwen, een investering van ruim 60 miljoen euro.

Maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Ögmundur Jónasson is de aanschaf illegaal. „We kunnen natuurlijk een uitzondering maken als we daartoe een verzoek krijgen”, zegt hij op de website Iceland Review, „maar zo’n verzoek heb ik nog niet ontvangen.” Jónassen laat echter doorschemeren daar ook weinig voor te voelen. „Zouden we het ook goedvinden als het hele land op deze manier wordt verkocht?”

Daarmee komt de minister tegemoet aan kritiek van degenen die vrezen dat China het gebied wel eens zou kunnen gebruiken voor strategische doeleinden. IJsland, NAVO-lid zonder leger, ligt strategisch tussen Europa en Noord-Amerika en dicht bij de grondstofrijke Noordpool, die door klimaatverandering steeds toegankelijker wordt.

Huang, 161ste op de Forbes-lijst van rijke Chinezen, zegt dat hij alleen maar goede bedoelingen heeft. Hij ziet IJsland als een „toekomstig ecotoeristisch paradijs”, zegt hij In de krant Morgunbladid. Behalve in Grímmsstadir á Fjöllum wil Huang ook een 5-sterren hotel bouwen in Reykjávik; kosten 121 miljoen euro.

De IJslandse minister van Toerisme ziet het project wel zitten. Afgelopen vrijdag ging het IMF nog akkoord met een lening van 2,25 miljard dollar voor het kwakkelende land. Zo’n Chinese investering kan IJsland dan ook goed gebruiken.