Alle wethouders Schiedam weg na kritisch rapport

De drie overgebleven wethouders in Schiedam hebben gisteravond hun portefeuilles ter beschikking gesteld, nadat VVD-wethouder Ad Mostert eerder op de dag ontslag had genomen. Menno Siljee, Maarten Groene (beiden PvdA) en Ad Hekman (CDA) menen dat ook hun positie onhoudbaar is geworden na het vernietigende onderzoeksrapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

In het vrijdag gepubliceerde rapport staat onder meer dat oud-burgemeester Wilma Verver (VVD) zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en dat ze „een angstcultuur” creëerde op het stadhuis. De vier wethouders deden volgens de onderzoekers niets om haar te corrigeren en hielden de angstcultuur zodoende in stand. Verver stapte medio juni op na aanhoudende negatieve publiciteit. Vanavond bespreekt de Schiedamse gemeenteraad (35 zetels) het BING-rapport.

Mostert trok gisteren zijn conclusies en diende zijn ontslag in. „BING oordeelt dat het college ernstig tekort is geschoten in zijn taak met betrekking tot integriteit en stelt dat het college mededrager is van de angstcultuur”, aldus Mostert in een verklaring. „Deze twee conclusies belemmeren mij in het uitoefenen van mijn functie.” In een brief aan de gemeenteraad lieten Siljee, Groene en Hekman gisteravond weten te vertrekken omdat zij het open debat over het rapport niet in de weg willen staan.

De fractievoorzitters in Schiedam willen dat het ‘eervolle ontslag’ van Verver (53) met terugwerkende kracht wordt omgezet in ‘oneervol ontslag’. Het college heeft daartoe vrijdag een verzoek ingediend bij het kabinet. Als de regering het bezwaar honoreert, heeft dat geen gevolgen voor de wachtgeldregeling van Verver, die in 2006 aantrad in Schiedam. Door de harde conclusies in het rapport staat de coalitie (PvdA, CDA, VVD en GroenLinks) onder druk.

In een vraaggesprek met deze krant ging Verver gisteren in op de beschuldigingen. Ze verwerpt de conclusies en meent het slachtoffer te zijn van „een hetze”.