’50.000 mensen gedood tijdens opstand Libië’

Volgens de Nationale Overgangsraad zijn in Libië naar schatting 50.000 mensen omgekomen sinds het begin van de opstand tegen het regime van Moammar Gaddafi.

Dat heeft kolonel Hisham Buhagiar gezegd, meldt persbureau Reuters. Buhagier is de commandant van de anti-regeringstroepen die vorige week Tripoli innamen. Volgens hem zijn er in ieder geval in de steden Misrata en Zlitan tussen de 30.000 en 34.000 doden gevallen. Ook zouden er veel doden zijn gevallen in het westelijke berggebied.

De revolte tegen het Libische regime begon in februari dit jaar in navolging van de succesvolle opstanden in Tunesië en Egypte. Na maanden van gevechten namen opstandelingen vorige week de hoofdstad Tripoli in. De Nationale Overgangsraad wordt inmiddels door bijna zestig landen, waaronder Nederland, erkend als de nieuwe interim-regering van Libië.

Ondanks de verovering van de hoofdstad, is Gaddafi nog niet terecht. De Libische leider zou zich tot afgelopen vrijdag schuil hebben gehouden in Tripoli en vervolgens richting de zuid-Libische stad Sabha vertrokken zijn. Een zoon van Gaddafi, Khamis, zou mogelijk recentelijk gedood zijn bij een raketaanval van een NAVO-helikopter, maar dat kan nog niet onafhankelijk bevestigd worden.

De voorzitter van de Libische rebellenraad, Abdel Jalil, stelde Gaddafi’s troepen in Libië vanmiddag een ultimatum tot aanstaande zaterdag om zich over te geven. Hij liet daarnaast weten dat de rebellenregering in overleg met de internationale gemeenschap heeft besloten dat er geen VN-vredesmilitairen in het land nodig zijn.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis