5 redenen om uit te gaan

Mart Visser in de Nieuwe Kerk

1 diner & cabaret

Veronique Sodano: Zet je schrap

Den Haag: strandtent De Fuut. Tijd: 18.30u. Prijs (incl. 3-gangen-diner): 35 euro. www.defuut.nl

De Nederlands/Italiaanse cabaretière Veronique Sodano brengt een try-out van haar voorstelling Zet je schrap, waarin ze de strijd aangaat met het hoofd en het hart, nuchterheid versus dramatiek, afwachten versus overgave, waarom we dingen maar blijven uitstellen en niet durven te gaan voor wat we echt willen.

2 klassieke muziek

Festival Oude Muziek Utrecht

Utrecht: festivalcentrum Pandhof. T/m 4 sept. www.oudemuziek.nl

Het Festival Oude Muziek Utrecht richt zich op Rome, met muziek van voor de vroegste Middeleeuwen tot na de late Barok. De concerten zijn in Utrechtse kerken en concertzalen, van de vroege ochtend tot na middernacht. Naast het hoofdprogramma zijn er ook fringe-concerten (gratis, maar vrijwillige bijdrage mag) door jonge professionals. Kaartjes kunnen tot een half uur voor het concert worden afgehaald bij de Festivalkassa, in de Pandhof aan het Domplein.

3 LITERAIR

Irvine Welsh bij SLAA

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.00u. Prijs: 5-10 euro. www.slaa.nl

Vanavond is de Schotse schrijver Irvine Welsh te gast in De Balie in het kader van zijn laatste roman Crime, die onlangs in Nederlandse vertaling verscheen (Misdaad, De Arbeiderspers). Voor zijn boek deed Welsh uitvoerig onderzoek naar georganiseerde kinderpornobendes. Ook gaat Welsh in op de te verschijnen prequel van zijn debuut Trainspotting (1993). Interview: Jeroen van Kan.

4 expositie

Mart Visser – Een ode aan de Nederlandse haute couture

Amsterdam: Nieuwe Kerk. T/m 2 okt, dagelijks geopend 10.00-17.00u. www.nieuwekerk.nl

Veel japonnen, modellen en zwevende installaties in De Nieuwe Kerk, waar de Amsterdamse couturier Mart Visser zijn favoriete voorbeelden van bruidscouture en een aantal kunstwerken van couturiers en beeldend kunstenaars toont. Rondom de installatie worden er verschillende culturele avonden gehouden. Zo staat bijvoorbeeld op 8 september de liefde centraal met onder meer speeddaten voor singles, maar er kan ook worden getrouwd voor één dag.

5 concertfilm

Red Hot Chili Peppers

Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Tilburg. Tijd: 21.00u. Kaarten: 12,50 euro. www.pathe.nl

De Amerikaanse rockband Red Hot Chili Peppers lanceert vandaag zijn nieuwe album I’m With You tijdens een optreden in het Duitse Keulen. Het concert is via live satellietbeelden in bioscopen over de hele wereld te zien. In Nederland wordt de show vertoond in zeven Pathé bioscopen.