Zeker 6 doden in diverse Syrische steden na acties leger

Protesten tegen het regime van Bashar al-Assad in het Turkse Istanbul. Foto AFP / Bülent Kilic

Syrische ordetroepen bestormden vandaag maandag verscheidene stadjes en dorpen in hun jacht naar anti-regeringsdemonstranten. Bij de charges zouden zeker zes doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Onder de doden bevindt zich een kind, aldus persbureau AP.

De troepen hielden een grootscheepse operatie in Sarameen, in het noorden van het land. Hierbij kwamen vijf burgers om het leven en raakten er ruim zestig gewond. In Qara, een voorstad van de hoofdstad Damascus, viel zeker één dode. Ook in Heet, nabij de grens met Libanon, melden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités identieke acties.

Legereenheden omsingelden eerder vandaag de centraal gelegen stad Rastan, waar het verzet tegen het regime van president Bashar Assad sterk is opgelaaid. In het zuiden van de stad langs de snelweg naar Turkije klonk hevig mitrailleurvuur. Inwoners zouden uit angst voor een bestorming de stad ontvluchtten.

    • Jules Seegers