Weer wint Ethiopiër 10 km

Dat de wereldtitel op de 10.000 meter bij de mannen naar een Ethiopiër ging was min of meer vanzelfsprekend. Dat Ibrahim Jeilan (22) de nieuwe wereldkampioen werd lag minder voord de hand. Hij werd de opvolger van Kenenisa Bekele, die na vier titels op rij gisteren in Daegu geblesseerd uitviel.

De deelname van Bekele was niet zonder risico, want de tweevoudige olympisch en viervoudige wereldkampioen kampt al anderhalf jaar met een hardnekkige kuitblessure. Hij kwam slecht voorbereid naar Zuid-Korea. Na zijn uitschakeling moet Bekele zich ernstig zorgen maken over de Olympische Spelen die over minder dan een jaar in Londen beginnen. De tijd begint te dringen.

Gezien de manier waarop Jeilan de titel greep is hij een waardige vervanger van Bekele. De Brit Mo Farah nam in de laatste voorsprong een ogenschijnlijk beslissende voorsprong. Maar met een zijn machtige passen wist Jeilan Farah te achterhalen, waarna hij nog genoeg adem overhad om hem in de sprint te verslaan. Het was een spannend slot van een race, waarin de Afrikaanse hegemonie van de laatste decennia op de valreep niet werd doorbroken.

Ander dan de koele Bekele is Jeilan een expressieve persoonlijk die zijn succes uitbundig vierde. Hij geldt met juniorenwereldtitels op de 10.000 meter en de cross country als het grote Ethiopische talent.