Wall Street sluit met winst na dag van meevallers

Caption: (FILES)Traders work on the floor of the New York Stock Exchange in this August 19, 2011 file photo in New York. US stocks rallied August 29, 2011 as Wall Street rode optimism spurred by Federal Reserve chief Ben Bernanke's remarks and Hurricane Irene's lighter-than-expected damage. The Dow Jones Industrial Average rose 174.82 points (1.55 percent) to 11,459.36 in the first hour of trading. AFP PHOTO/STEPHEN CHERNIN Handelaren aan het werk in de New York Stock Exchange op 19 augustus. Foto AFP / Stephen Chernin

Wall Street is vandaag met winst gesloten. De Amerikaanse beurzen reageerden positief op de voorgenomen fusie van twee van de drie grootste Griekse banken, de bekendmaking van de gestegen Amerikaanse consumentenuitgaven en de meevallende schade veroorzaakt door de tropische storm Irene.

De Dow Jones sloot af met een winst van 254,41 punten (+2,25 procent), de S&P500 met 33,29 in de plus (2,83 procent) en de Nasdaq klom 82,26 punten (+3,32 procent).

Amerikaanse consumenten geven weer meer uit

Vanmiddag openden de Amerikaanse beurzen al met winst nadat bekend werd dat Amerikaanse consumenten in de maand juli meer geld hadden uitgegeven dan de maand ervoor.

Het was voor het eerst in vijf maanden dat de Amerikaanse consumentenuitgaven stegen. Volgens het ministerie van Handel stegen de consumentenuitgaven in juli met 0,8 procent. Ook het gemiddelde inkomen van Amerikanen steeg met 0,3 procent. Cijfers over de consumentenuitgaven zijn belangrijk omdat ze zeventig procent van alle economische activiteit behelzen.

Twee grote Griekse banken fuseren

Volgens persbureau Reuters was ook de bekendmaking van de fusie tussen de Griekse banken, Eurobank en Alpha Bank, verantwoordelijk voor de winst op Wall Street vandaag. Met de fusie ontstaat de grootste bank van Griekenland en één van de grootste banken in Zuid-Europa. Volgens verschillende financiële media ontstaat door de fusie een bank met circa 150 miljard euro aan bezittingen en ongeveer 80 miljard euro aan spaargeld. De nieuwe bank krijgt met de fusie een beurswaarde van rond de 2,5 miljard euro, dat is meer dan de kleine twee miljard die zij nu samen waard zijn.

Er was ook slecht nieuws voor de handelaren op Wall Street vandaag. Zo daalde het aantal getekende contracten voor het kopen van een woning in juli met 1,3 procent.

    • Hans Klis