Vondst portret met Van Gogh geclaimd

Van Vincent van Gogh zijn zelfportretten en één foto bekend. Nu stelt een Brit een tekening te hebben gevonden waarop de schilder poseert.

Poseerde Vincent van Gogh voor zijn buurvrouw, Jeanne Donnadieu?

De Brit Michael Cruickshank keek vorig jaar mei op zijn computer rond bij het aanbod van veilinghuis Chevau-Legers in het Franse Versailles. Ineens viel zijn oog op een pasteltekening van een wat sjofele man met een rode baard: Vincent van Gogh!

In The Sunday Times van gisteren vertelt Cruickshank dat iedereen die hij een plaatje van het in impressionistische stijl getekende portret liet zien het zelfde zei: dat is Vincent van Gogh. Rood haar, baardje, beetje armoedig kamertje, het klopt perfect bij het beeld dat iedereen van Vincent van Gogh heeft.

Cruickshank bracht een bod uit en voor 1700 euro was de tekening van hem. Maar was de afgebeelde man Vincent van Gogh?

Michael Cruickshank, een 41-jarige decorateur en landschapschilder, werd zekerder van zijn zaak toen de tekening kort na de veiling bij hem thuis arriveerde. De maker bleek de negentiende-eeuwse Franse kunstenares Jeanne Donnadieu. Haar naam staat groot op de voorkant, en op de achterkant zat een plakkertje van een expositie in 1892 in Parijs.

Van Gogh was toen al twee jaar dood, maar het zou hem dus kunnen zijn. De titel van het 62x49 cm grote werk bleek L’Incompris (‘De onbegrepene’). Ook heel erg Van Gogh.

De sticker vermeldt ook het adres van Donnadieu: Rue Victor Masse 17. Tot 1887 heette die straat de Rue Laval. En in 1886 had Vincent daar op nummer 25 gewoond, vier deuren verderop.

Jeanne Donnadieu is in 1864 geboren, had les van bekende impressionisten, exposeerde regelmatig in Parijs en deed mee aan alle jaarlijkse Salons tussen 1885 en 1897. Verder is er niet zo veel over haar bekend. Dit is volgens kunstdatabanken het eerste werk dat ooit van haar geveild is.

Cruickshank ontdekte ook nog een tekening van Van Gogh waarop een man net zo’n hoge hoed draagt en liet een forensisch deskundige de tekening vergelijken met de zelfportretten en de enig bekende foto van Van Gogh en die concludeerde dat het hem inderdaad was. Ook een geraadpleegde Britse Van Goghkenner herkende de kunstenaar.

Er is contact geweest met het Van Gogh Museum, zegt een woordvoerder van het museum. Maar conservator Louis van Tilborgh vindt dat er onvoldoende bewijs is voor een identificatie. Ook na bestudering van het portret twijfelt hij. Volgens de woordvoerder krijgt het museum vaker dit soort werken ter verificatie aangeboden.

Omdat zelfs de titel van de tekening zo goed klopt bij het beeld dat we van Vincent van Gogh hebben, is het verhaal misschien wel een beetje te toevallig. Het zou zo mooi zijn als het hem echt was. Zeker weten zullen we het nooit, zoals het museum aangeeft, want in zijn enorm gedetailleerde dagboeken schrijft Van Gogh nergens dat hij voor de buurvrouw heeft geposeerd.

De tekening is nog tot 3 september te zien in de Abbey Walk Gallery in Grimbsby aan de Engelse oostkust.