Van Zweden imponeert met orgelende Bruckner

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. 26/8 Concertgebouw Amsterdam. ****

Op de valreep maken Jaap van Zweden en het Radio Filharmonisch Orkest dinsdag hun debuut bij het Britse muziekfestival BBC Proms. Hoewel Van Zweden officieel nog het hele seizoen chef-dirigent is, komt hij door zijn drukke Amerikaanse agenda slechts nog in november langs bij het radio-orkest. Markus Stenz neemt pas in 2012 de taken over.

Het is jammer dat Van Zweden zijn dienstverband niet uitzit. Met Bruckners Achtste symfonie wist hij met het Radio Filharmonisch vrijdag in het Concertgebouw te imponeren. Houtinstrumenten opereerden als veelkleurig orgeltje, violen schakelden soepel tussen een vorstelijke en schichtige klank, het kwartet Wagnertuba’s was onfeilbaar.

Van Zweden stond daarbij een Wagneriaanse Bruckner voor ogen, vol van verlangen en wilde kopercharges. Het tempo viel soms al te gretig voorover, maar in het Adagio benaderde Van Zweden de zinderende climax met engelengeduld – niet gehinderd door de zachte beats die doordrongen vanaf de Uitmarkt.

Een nauwelijks minder grootsymfonische benadering van Mozarts Pianoconcert nr. 25 leidde tot Beethoviaanse grandeur. Pianist David Fray bleef ondanks een lenig toucher soms wat plakken in de snelle loopjes, maar verraste ook met smaakvolle accenten en een enkele peinzende inzet.

    • Floris Don