Uitgelicht

FILE - In this Sept. 11, 2001 file photo, the twin towers of the World Trade Center burn after hijacked planes crashed into them in New York. As the post-Sept. 11 decade ends, some foreign families of the victims are eager to move past the tragedy. But though the pain transcended borders, foreign families have battled to cope with their loss from afar. (AP Photo/Diane Bondareff, File) AP

Film

Fool’s Gold (Andy Tennant, 2008, VS). In romantische avonturenkomedie zoeken Matthew McConaughey, zijn knipperlichtliefje Kate Hudson (die McConaughey al eens het hoofd op hol bracht in How to Lose a Guy in 10 Days) en de wereldvreemde multimiljonair Donald Sutherland zoeken hun fortuin in de schatrijke diepten van de Caribbean. Ook met bad guys. SBS6, 20.30-22.50u.

Jungle 2 jungle (John Pasquin, 1997, VS/Frankrijk). Fantasieloze formulefilm biedt staaltje familieromantiek waar Amerikanen dol op zijn. Vader Tim Allen komt nader tot zijn voorheen onbekende zoontje dat door de moeder bij een indianenstam in het Amazonegebied is opgevoed. Contrast tussen de stadsjungle van New York en het echte oerwoud levert enkele running gags op. RTL8, 20.30-22.40u.

The Stepford Wives (Frank Oz, 2004, VS). Opgefriste versie van gelijknamige film uit 1975. Wat toen een horrorscenario was – een dorpje waar louter superhuisvrouwen wonen – is 25 jaar later alleen nog stof voor een komedie. Met Nicole Kidman, Bette Midler, Matthew Broderick. BBC 2, 00.10-01.40u.

Life or Something Like It (Stephen Herek, 2002, VS). Romantische tragikomedie waarin even harde als oppervlakkige televisieverslaggever Angelina Jolie een beter mens wordt nadat ze van een zwerver heeft gehoord dat ze nog maar een week te leven heeft. Ook met Edward Burns.BBC 1, 00.55-02.35u.

Informatief

Alfred Brendel - Kit Armstrong. Film van Mark Kidel over de tachtigjarige Alfred Brendel en het negentienjarige wonderkind Kit Armstrong – een leerling van Brendel. De documentaire gaat niet zozeer over het klaarstomen van het zoveelste jonge pianogenie voor het klassieke muziekcircus, maar laat vooral zien hoe de van het podium afscheid genomen hebbende Brendel zijn kennis over pianomuziek probeert door te geven, de ziel van zijn muziek aan een volgende generatie wil overdragen. We zien beelden uit Brendels studeerkamer, een concert van Armstrong met Chailly’s Gewandhausorchester in Leipzig en Brendels laatste openbare concert, op het festival van Plush in 2008. Arte, 21.40-22.35u.

The conspiracy files: 9/11 tenyears on. Waarom was het gat in het Pentagon zo klein? Waarom stortten de twee torens van het WTC in alsof dat door explosieven werd veroorzaakt? Waarom stortte een andere wolkenkrabber in ofschoon die in het geheel niet geraakt was? En waarom was de grootste militaire macht ter wereld zo slecht voorbereid? De dood van Osama Bin Laden heeft olie op het complotvuur gegooid: waarom zijn er geen foto’s van zijn lijk vrijgegeven en waarom is hij zo haastig in de Arabische Zee gedumpt? Aan het woord komen getuigen, personeel van CIA en FBI en vooraanstaande sceptici. Bewijs wordt geanalyseerd en er wordt antwoord gezocht op de vraag waarom al die samenzweringstheorieën zo hardnekkig zijn.BBC 2, 22.00-23.00u.

Schleierhaft - über die Kultur des Schleiers in Europa. Sedert eeuwen worden vrouwen op schilderijen en in beeldhouwwerken, van Babylonische godinnen tot madonna, gesluierd afgebeeld. De sluier verhult het gezicht of het hele lichaam – en benadrukt het daarmee. In de Westelijke wereld bestaat de sluier alleen nog bij de bruidsjurk, rouwkleding en nonnenhabijt. Alle andere sluiers of hoofddoeken worden tegenwoordig gezien als typisch mohammedaans en veroordeeld als zijnde een symbool voor de onderdrukking van vrouwen en patriarchale dwingelandij. Maar voor een aantal moslima’s is het juist een symbool, met een culturele, modieuze en erotische boodschap. In deze documentaire wordt aan de hand van gesprekken met Duitse en Franse moslima’s onderzocht welke rol de sluier of hoofddoek speelt in de interpretatie van vrouwelijkheid, welke reële of ingebeelde gevaren ervan uitgaan en waarom de sluier ondanks alles een fascinerend en magisch kledingstuk blijft.Arte, 22.35-23.30u.

Amusement

Classic Albums: A Night at the Opera. Documentaireserie over invloedrijke langspeelplaten uit de popgeschiedenis. Vandaag over de totstandkoming van de plaat van Queen uit 1975.Canvas, 21.10-22.05u.

In therapie. Vanavond is de geschorste therapeut Paul (Jacob Derwig) het niet eens met de adviezen van zijn eigen therapeut Jonathan (Peter Blok) Ned.2, 22.45-23.15u.

The field of blood. Eerste deel van tweedelig misdaaddrama, de bewerking van een boek van Denise Mina dat zich in 1982 afspeelt. Redactiebode bij de Glasgow Daily News, Paddy Meehan, probeert de waarheid te achterhalen omtrent een verhaal in de krant over een moord dat ernstige gevolgen voor haar familie heeft. Daarbij krijgt ze niet alleen te maken met vooroordelen, maar ze beseft niet dat ze zelf steeds meer gevaar loopt.BBC 1, 23.15-00.15u.