Tyfoon veroorzaakt veel overlast in Taiwan, onderweg naar China

Tyfoon Nanmadol zorgde in Taiwan voor extreme wateroverlast, zoals hier in de zuidelijke provincie Pingtung. Foto AFP / Sam Yeh

Tyfoon Nanmadol is sinds vanochtend onderweg naar China nadat hij voor grote overlast en schade had gezorgd in het zuiden van Taiwan. Nanmadol veroorzaakte extreme regenval en dwong duizenden mensen tot evacuatie.

De tyfoon trok afgelopen nacht gedurende een paar uur over het zuidwesten van Taiwan en liet een halve meter aan regen achter op het eiland. Grote stukken landbouwgrond liepen onder water en ongeveer 8000 mensen moesten hun huizen tijdelijk verlaten. Nanmadol had op Taiwan al een minder grote kracht dan toen hij de afgelopen dagen over de Filipijnen trok. Daar eiste de tyfoon zeker 16 mensenlevens. Acht personen worden nog vermist.

Vanuit Taiwan waren vanochtend nog geen berichten over slachtoffers, maar de schade die Nanmadol veroorzaakte was enorm. Naast de evacuaties en ondergelopen landbouwgrond zaten vanochtend in het zuiden en oosten van Taiwan zo’n 30.000 huishoudens zonder stroom. Door de hevige regenval moesten tientallen wegen en bruggen worden afgesloten voor het verkeer. In hoofdstad Taipei sloten veel kantoren en scholen hun deuren, hoewel Nanmadol de hoofdstad grotendeels spaarde.

Nanmadol is sinds vanochtend onderweg naar het zuidoosten van China. De verwachting is dat hij daar vanwege zijn afnemende kracht geen catastrofale schade zal aanrichten.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool