Troepen Assad slaags met elkaar

Het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad blijft zich op grote schaal bedienen van geweld, ondanks eerdere verzekeringen dat de repressie van betogingen tegen de regering ten einde was.

Ook binnen de veiligheidstroepen zelf lijkt het verzet intussen toe te nemen. Eenheden van Assad raakten volgens bewoners gisteren in de hoofdstad Damascus slaags met gedeserteerde militairen, die hadden geweigerd te schieten op betogers. De regering ontkent overigens dat er op grote schaal desertie zou zijn.

Intussen hebben troepen van Assad de plaats Khan Sheikhoen, 245 kilometer ten noorden van Damascus, bestormd. Daarbij vielen volgens berichten van bewoners ten minste twee doden. Veel anderen zouden zijn gearresteerd.

Ook uit andere hoeken van het land blijven meldingen komen over gewelddadig optreden van het leger en de politie, onder meer uit de oostelijke stad Deir el-Zour. Vandaag zou het leger zijn verschenen in de plaats Hitt aan de Libanese grens.

Zaterdag was in Damascus een moskee binnengevallen door veiligheidstroepen, toen daar een protest gaande was tegen het regime. De betogers zongen onder meer leuzen als ‘de mensen eisen het eind van het regime’ en riepen om de terechtstelling van Assad, wiens familie Syrië al ruim veertig jaar met harde hand bestuurt. De imam van de al-Rafai-moskee, waar het incident plaatshad, zou in elkaar zijn geslagen.

Het leger zou zaterdag in Damascus, waar het tot dusverre relatief rustig is gebleven, ook plannen voor betogingen in het centrum van de stad hebben verijdeld door delen van de stad af te zetten.

Het is moeilijk om de situatie in Syrië goed te beoordelen omdat de Syrische autoriteiten al sinds het begin van de brede volksprotesten in het voorjaar buitenlandse journalisten en andere neutrale waarnemers zoveel mogelijk uit het land weren.

De Arabische Liga besloot dit weekeinde haar secretaris-generaal, Nabil Elaraby, naar Damascus te sturen om er bij de regering op aan te dringen hervormingen door te voeren. De Liga toonde zich bezorgd over het bloedvergieten van de laatste tijd in Syrië. Volgens hulporganisaties en ballingen zijn er in totaal al ten minste 2.000 doden gevallen.

Assad deed gisteren een bescheiden concessie door de uitermate repressieve mediawet van het land iets te versoepelen. De wet moet de censuur iets beperken. De oppositie wees de hervorming echter van de hand als „te weinig en te laat”. (Reuters, AFP, AP, BBC)