Talitha: Wat doe ik hier?

Fotomodel Talitha van Zon, de ex van Gaddafi’s zoon, sprak na haar verblijf in Libië met een Britse krant. In Nederland wordt ze beschuldigd van smaad, mensenhandel en bedreiging.

„Hij had een kille blik. Hij zag er uit als iemand die in staat was te moorden, zo had ik hem nooit gezien. Niet voor het eerst vroeg ik mij af: wat doe ik hier in Libië?”

Vijf dagen na haar val van een balkon in Tripoli deed het Nederlandse fotomodel Talitha van Zon (39) gisteren haar verhaal in de Britse krant The Sunday Telegraph.

Ze zegt dat zij schrok toen zij haar gastheer, Mutassim Gaddafi, terugzag. Hij leek in niets meer op de man van wie zij in februari afscheid nam. „Hij droeg een baard, liet zich bewaken door 16-jarige jongens en had zelf meerdere automatische wapens binnen handbereik.”

Van Zon kreeg een verhouding met Mutassim in 2004, nadat ze elkaar in een Italiaanse nachtclub ontmoetten. Toen de Rotterdamse ontdekte dat hij meer liefjes had, beëindigde zij naar eigen zeggen hun relatie.

Ze bleven wel vrienden, zo vertelt ze in het interview dat laat zien hoezeer de internationale jetset verweven was met de Libische dictatuur. Mutassim gaf Van Zon Louis Vuitton-tassen en een duur horloge. Zij bezocht zijn feesten in Monaco, Londen en Parijs.

„Ik vroeg hem een keer hoeveel hij uitgaf”, zegt ze in de Britse krant. „Twee miljoen dollar”, zei hij. „Per maand.”

Geld lokte Van Zon op 11 augustus naar het door oorlog geteisterde Libië. Haar vader heeft de ziekte van Alzheimer. Ze hoopte dat Mutassim diens behandelkosten wilde betalen.

„Een grote fout”, erkent Van Zon, die tevergeefs naar Tunesië probeerde te vluchten. Ze brak haar arm toen ze, uit angst voor de rebellen, in Tripoli van het balkon sprong van het vijfsterrenhotel waarin ze verbleef, Corinthia.

Anonieme agenten van de Britse inlichtingendienst MI6 weerspreken dit verhaal vandaag in De Telegraaf. Zij zeggen dat ze sprong omdat ze anders verkracht zou worden door mannen uit het gevolg van Gaddafi.

Van Zon werd vorige week in het plaatselijke ziekenhuis behandeld aan een gebroken arm. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Van Zon niet meer in Libië, onduidelijk is waar zij wel zit.

De Telegraaf bracht zaterdag een interview met een vroegere vriendin van Van Zon, die haar beschuldigt van mensenhandel, smaad en bedreiging. De twee zouden dit voorjaar naar Libië zijn gevlogen, waar de vrouw zou zijn verkracht door een van de zonen van Gaddafi. De advocaat van de vriendin, Bram Moszkowicz, „zal er alles aan doen om deze dame door de politie te laten horen”.