Syrische troepen omsingelen stad na overlopen tientallen soldaten

In this citizen journalism image made on a mobile phone and provided by Shaam News Network, anti-Syrian President Bashar Assad protesters, hold a cartoon placard depicting Moammar Gadhafi, right, and Syrian President Bashar Assad, left, with Arabic words read:"step back," during a demonstration against the Syrian regime, at Maaret Harma village, in Edlib province, Syria, on Friday Aug. 26, 2011. Syrian security forces killed at least two people as tens of thousands of anti-government protesters flooded the streets on the last Friday of the holy month of Ramadan, a time that many activists hoped would become a turning point in the uprising. (AP Photo/Shaam News Network) EDITORIAL USE ONLY, NO SALES, THE ASSOCIATED PRESS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS HANDOUT PHOTO Foto gemaakt met een mobiele telefoon van protesten tegen het regime van Assad in Maaret Harma in de provincie Edlib. Op het bord staan Assad (L) en de Libische leider Gaddafi, met de woorden: treed af. De authenticiteit van de foto kon niet worden geverifieerd. Foto AP

Gewapende Syrische troepen hebben Rastan, een stad ten noorden van Homs omsingeld, na het overlopen van enkele tientallen soldaten uit het gebied. Dat zeggen activisten en bewoners.

Zeker veertig lichte tanks en gepantserde voertuigen en twintig bussen vol met troepen en personeel van de militaire inlichtingendienst zijn vanochtend ingezet bij de ingang van de snelweg bij Rastan, 20 kilometer ten noorden van de stad Homs. De troepen openden het vuur op de stad met zware mitrailleurs.

Uit Rastan komen van oudsher veel rekruten van het leger. Het leger bestaat voornamelijk uit sunnieten, maar wordt gedomineerd door officieren die vooral alawieten zijn, de gematigde islamitische minderheidsgroepering waartoe ook president Assad behoort.

Troepen Assad vechten tegen overgelopen militairen in buitenwijk Damascus

Gisternacht vochten regeringstroepen in een buitenwijk in Damascus tegen overgelopen militairen die eerder weigerden om het vuur te openen op een demonstratie in de stad.

De Syrische autoriteiten ontkennen dat militairen overlopen, meldt persbureau Reuters. Maar volgens activisten lopen veel laaggeplaatste sunnitische militairen en officieren over naar het kamp van de demonstranten.

De Syrische opstand duurt al vijf maanden voort.

    • Marije Willems