'Syrische leger schiet op overgelopen soldaten'

De soldaten zouden dit weekeinde hebben geweigerd het vuur te openen op betogers in Damascus.

Het Syrische regime ontkende gisteren dat militairen onderling met elkaar in gevecht zijn geraakt. Maar mensenrechtenactivisten beweren dat veel laaggeplaatste soennitische militairen en officieren – president Bashar al-Assad is zelf een alawiet – naar de oppositie zijn overgelopen, in de nacht van zaterdag op zondag, nadat zij hadden geweigerd om met scherp te schieten op betogers. Het is voor zover bekend de eerste massadesertie in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus.

Informatie uit Syrië is moeilijk te controleren, omdat het regime buitenlandse journalisten weert. In een verklaring op internet laat de beweging die de overgelopen militairen zegt te vertegenwoordigen, de zogenoemde ‘Vrije Officieren’, weten dat militairen en leden van de shabbiha-milities „massaal” zijn overgelopen.

De spanningen tussen de militairen ontstonden in Harasta, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad, waar duizenden demonstranten zich hadden verzameld voor een mars op de binnenstad. Ze wilden demonstreren tegen de recente dood van drie burgers. Nog voordat de groep zich in beweging zette, zouden honderden agenten en militairen de betogers hebben aangevallen. Daarbij raakten ook minstens tien mensen gewond.

Volgens de beweging van overgelopen militairen zou een kolonel van de inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht, die betrokken was bij de arrestaties van de geheime politie, in de buurt van Harasta zijn geliquideerd. Volgens de mensenrechtengroepering Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn het de grootste demonstraties sinds het begin van de opstand in maart. De VN meldden eerder deze week dat het aantal doden sinds de opstand in Syrië begin nu is opgelopen tot 2.200. (Reuters)