Sintnicolaas Nederlands enige lichtpuntje bij WK

Eelco Sintnicolaas eindigde bij de WK als vijfde op de tienkamp; de overige Nederlanders vielen tegen.

Tienkamper Eelco Sintnicolaas heeft bij de WK atletiek in Daegu opnieuw aangetoond dat hij tot de besten ter wereld behoort. Hij werd vijfde, een prestatie waar de meerkamper zelf zeer tevreden over was.

Hij sprak van een „rare en zware wedstrijd”. Raar vanwege de extreem lange duur – van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat – en de Zuid-Koreaanse begeleiders in het stadion die de meerkampers tussen de wedstrijden door opjoegen. En zwaar vanwege de hitte. Sintnicolaas had af en toe het gevoel in een sauna te verkeren.

Als Sintnicolaas al een medaille heeft verspeeld dan was dat bij het polsstokhoogspringen, normaliter het onderdeel waarop hij domineert en veel punten scoort. Hij won weliswaar met een hoogte van 5,20 meter, maar met een minder groot verschil dan gehoopt. Hij miste drie keer op 2,40 meter en verspeelde daarmee zijn kans op een bronzen medaille. Een teleurstelling die niet zijn algehele gevoel domineerde. „Ik was tweede bij de EK in Barcelona, vierde bij de EK indoor in Parijs en nu vijfde bij de WK, dat lijkt met toch een mooie reeks. Nu op naar de Olympisch Spelen.”

Buiten Sintnicolaas vielen de prestaties van de Nederlanders tegen. Tienkamper Ingmar Vos moest na één dag met een liesblessure opgeven. Discuswerpster Monique Jansen kwam niet door de kwalificatie en Bram Som kwam in de halve finales van de 800 meter snelheid tekort.

Voor het meest teleurstellende resultaat zorgde echter sprinter Churandy Martina. Hij was weliswaar licht geblesseerd aan zijn knie, maar met een roemloze uitschakeling in de halve finales van de 100 meter had hij niet echt rekening gehouden. De Antilliaan bleef er laconiek onder. „Nu maar knallen op de 200 meter.”

    • Henk Stouwdam