Saleh wil nieuwe presidentsverkiezingen in Jemen houden

Caption: Yemen's President Ali Abdullah Saleh delivers a televised speech to the nation from the Saudi capital Riyadh August 16, 2011. Saleh said on Tuesday he would soon return home from Saudi Arabia where he is recovering from a June assassination attempt that followed months of mass protests against his 33 years in power. Saleh's return would dismay demonstrators who had hoped his sojourn in Riyadh would become permanent and would also irk the United States, which has urged its former ally to stay. REUTERS/Yemeni Presidency/Handout (YEMEN - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS President Ali Abdullah Saleh kondigde op 16 augustus zijn "spoedige" terugkeer aan naar Jemen. Foto Reuters

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft vanavond aangekondigd nieuwe presidentsverkiezingen uit te willen gaan schrijven.

Dat meldt persbureau Reuters. Saleh liet tegenover het staatspersbureau SABA weten nog altijd “toegewijd” te zijn aan de overeenkomsten die door Golfstaten zijn bemiddeld en wil zo “snel mogelijk vrije” verkiezingen houden om “de nieuwe president van de republiek” te kiezen.

Al maanden demonstreren burgers tegen Saleh en eisen zij zijn aftreden. Ondanks toezeggingen om verschillende akkoorden te tekenen waarin hij zijn macht overdraagt, is hij nog altijd niet afgetreden. Het is daarom nog de vraag of hij zich houdt aan het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Saleh verblijft momenteel nog in Saoedi-Arabië na daar behandeld te zijn aan wonden die hij opliep bij een aanslag op zijn presidentiële paleis in juni. Op 16 augustus kondigde de president aan “spoedig” terug te keren naar Jemen.

De politieke impasse in het armste land van de Arabische wereld veroorzaakt door de onzekerheid over het lot van Saleh heeft Jemen op rand van burgeroorlog gebracht. Al maanden heeft Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, een fusie tussen de Jemenitische en Saoedische tak van Al-Qaeda, meer bewegingsvrijheid door de massale volksopstand tegen het bewind van Saleh. In het zuiden van Jemen vinden hevig gevochten plaats tussen het leger en deze terroristische organisatie. Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland wordt door westerse landen beschouwd als de gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld.

Lees meer over Jemen en over Ali Abdullah Saleh.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis