Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Rusland houdt begin december parlementsverkiezingen

Medvedev vorige week tijdens een bezoek aan een bouwterrein in Sotsji, waar in 2014 de Olympische Winterspelen plaatsvinden. Foto Reuters / Mikhail Klimentyev

De Russen mogen op 4 december van dit jaar naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev vanmiddag bekend gemaakt.

Medvedev maakte zijn besluit bekend tijdens een bijeenkomst met leiders van politieke partijen in de Doema, het Russische parlement. Dat de verkiezingen in december plaatsvinden is geen verrassing, want dat was al langer bekend. Medvedev moest alleen nog een precieze datum prikken. Belangrijker dan de parlementsverkiezingen van december zijn de presidentsverkiezingen van maart 2012. Daarvoor moet nog een datum worden vastgesteld.

De verwachting voor de parlementsverkiezingen is dat regeringspartij Verenigd Rusland, van Medevedev en premier Poetin, een “gecontroleerde overwinning” gaan boeken, zegt onze buitenlandredacteur Chris Hensen:

“Er wordt altijd wel gefraudeerd bij de Russische verkiezingen. De oppositie wil meedoen, maar de belangrijkste partij is al buitenspel gezet. Verder zijn er nog een paar ‘oppositiepartijen’ die in het leven zijn geroepen door Poetin.”

Eind juni werd de liberale oppositiepartij Partij van de Vrijheid van het Volk, een verbond van diverse oppositiepartijen, niet toegelaten op de kieslijst voor de parlementsverkiezingen. De partij werd eind vorig jaar opgericht door oppositiepolitici ex-vicepremier Boris Nemtsov, ex-premier Michail Kasjanov, ex-onderminister Vladimir Milov en ex-parlementslid Vladimir Ryzjkov als een partij “tegen willekeur en corruptie”.