Rosenthal: agenten Kunduz worden niet ingezet bij militaire acties

Nederlandse politietrainers op het vliegveld in Eindhoven voor hun reis naar Kunduz in juli. Foto schermafbeelding NOS

De Afghaanse politieagenten die door Nederlandse trainers worden opgeleid in Kunduz zullen niet ingezet worden bij militaire operaties.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal gezegd in een reactie op uitspraken die Samiullah Qatrab gisteren deed, meldt de NOS. Qatrab is de hoogste politiecommandant in de Afghaanse provincie.

Volgens hem zal de Afghaanse politie ook zullen gaan vechten met de Talibaan, ook al is dat geen “primaire taak van de agenten”. De grens tussen zelfverdediging en wat als een offensieve actie kan worden aangemerkt is dun, vindt Qatrab.

In februari kwam al naar voren uit gesprekken met Afghaanse agenten in Kunduz dat zij de Nederlandse voorwaarde, dat de opgeleide agenten alleen civiele taken zouden uitvoeren, niet realistisch vonden. Toen zei NRC-redacteur Mark Kranenburg, die de besluitvorming rond de missie in Kunduz volgt, dat “de papieren werkelijkheid van Den Haag niet altijd strookt met de praktijk in Kunduz”.

In en een reactie liet Rosenthal in februari ook al weten dat het niet de bedoeling is dat de Afghaanse politieagenten die door Nederland worden opgeleid gaan vechten tegen de Talibaan. Rosenthal vertelde toen dat hier met de Afghaanse regering afspraken waren gemaakt: “De politie die wij gaan opleiden gaat doen wat je van een politieagent in Afghanistan mag verwachten.” Hieronder verstond de bewindsman onder andere het uitvoeren van patrouilles en het instellen van checkpoints.

De Tweede Kamer stemde dit voorjaar in met de politietrainingsmissie onder deze nadrukkelijke voorwaarde. Daartoe werd een overeenkomst gesloten met de Afghaanse autoriteiten. De Nederlandse voorwaarde van een garantie dat de agenten niet partciperen in militaire operaties sloot volgens Kranenburg niet uit dat agenten zichzelf “mogen beschermen als ze worden aangevallen”, maar moet erop toezien dat de agenten niet door het Afghaanse leger “worden ingelijfd”.