Rennen met gps: Nike+ TomTom SportWatch

De samenwerking tussen TomTom en Nike levert de SportWatch op, een sporthorloge met satellietbepaling.

TomTom mag dan synoniem zijn voor autorijden, de navigatiefabrikant heeft ook sportieve ambities. In januari werd de Sportwatch al aangekondigd in samenwerking met Nike.Sinds vorige maand is deze gps-tracker met bijbehorende webdienst ook in Nederland verkrijgbaar.

Nike maakte al langer horloges, maar voor TomTom is het een nieuwe productcategorie. Vreemd eigenlijk, want rennen met een gps-systeem is al behoorlijk ingeburgerd. Zo zijn er veel apps voor smartphones te koop (MyTracks voor Android, voor de iPhone MapMyRun of Trails, ook voor fietstochten, of gewoon de Nike+ app) waarmee je routes kunt vastleggen, bewaren en delen met anderen. Ook Garmin,TomToms belangrijkste concurrent, heeft een reeks sporthorloges met GPS.

Het horloge, officieel Nike + SportWatch GPS Powered by TomTom, ziet er op het eerste gezicht uit als een normaal Nike-horloge met een paar knalgele accenten. Maar in de behuizing is een piepkleine satellietontvanger verstopt,achter het TomTom-logo. Je moet eerst het horloge opladen via de usb-stick die verstopt zit in de sluiting. Op de Nike+ site, een interactieve dienst, is de verbindingssoftware te downloaden (pc en Mac) waarmee je firmware upgrades binnenhaalt en routedata uploadt naar de bijbehorende webdienst. Onderweg is de afgelegde afstand en snelheid overigens ook live te bekijken.

Nike Connect

Met de Nike Connect-software kun je aanpassen welke data er in beeld verschijnen op het horloge, zoals afgelegde kilometers, verbruikte calorieën, rentijd of actuele tijd. Verwacht geen ‘luxere’ horlogefuncties als alarm of wereldtijd: tijd en datum zijn de enige zichtbare waarden. Het aanraakgevoelige  scherm wordt verlicht als je er een keertje op tikt, op dezelfde manier geef je ook rondjes aan tijdens het lopen. Vreemde bug in de Connect software: daar staat dat je een Female runner bent, ook al meldt de Nike website toch echt dat je een Male runner bent. Heb je in ieder geval iets om over na te denken tijdens het rennen.

Nike levert een kleine bluetooth schoensensor mee - die stop je in je sokken als je op de loopband van de sportschool staat. Die sensor werkt niet accuraat voordat je er een kilometer buiten mee hebt gerend. Dan is de afstand van je passen gekalibreerd met de werkelijk afgelegde afstand, gemeten met de gps-ontvanger. Als optie verkoopt Nike er nog een draadloze hartslagmeter bij die zijn gegevens ook aan het horloge doorstuurt - zo verandert de jogger in een rennend bluetooth-netwerk.

Voordat je gaat lopen selecteer je welke sensor je wilt gebruiken: gps of schoensensor, of allebei. Bij de keuze voor gps moet het horloge eerst de satelliet vinden. Dat kan rustig een minuut of twee duren - lang genoeg voor een warming up. TomTom/Nike adviseert net voor het rennen het horloge nog even te verbinden voor een snellere ‘fix’, maar een smartphone met a-gps blijft sneller. Tijdens het rennen zie je hoever je loopt en wat je kilometertijd is. Gebruik je alleen gps, dan is de actuele snelheid niet altijd even nauwkeurig. De afgelegde afstand klopt redelijk met wat andere gps-apparaten en kilometertellers aangeven, maar een kleine variatie blijft er altijd. Exact hetzelfde rondje is bijvoorbeeld de ene keer 5:50 en de volgende keer 5:51 km.

De batterijduur van de Sportwatch is beperkt vergeleken met gewone horloges - zeker als je gps-sensor gebruikt zul je om de paar dagen het horloge moet opladen aan de computer. 50 dagen standby tijd en 8 uur rennen met gps, beloven de producenten. Het opladen gaat vlot en een grotere batterij zou het horloge alleen maar logger maken.

Motiverende webdienst

Nike+ geeft een grafische weergave van gerende routesNike+ geeft een grafische weergave van gerende routes

Na het hardlopen verschijnt op het scherm een motiverende mededeling van de ‘personal coach’. Koppel je het horloge aan de computer dan worden gegevens geanalyseerd op de Nike+ website. Daar houden een paar miljoen mensen hun gerende kilometers bij. Bij het uploaden van de data wordt het horloge meteen opgeladen. De Nike-webdienst mag er zijn: je kunt de afgelegde parcours controleren op snelheid, hoogteverschil en verbruikte calorieën, weergegeven in prachtige grafieken. Dan ziet zo’n uurtje hijgen en zweten er opeens behoorlijk soepel uit.

De interface doet een beetje denken aan Philips DirectLife, een intelligente bewegingssensor met bijbehorende webdienst. Maar waar de DirectLife sensor onopvallend ook de dagelijkse bezigheden meet (boodschappen dragen, kind tillen, fietsen naar je werk) is de SportWatch juist een opvallende verschijning: de knalgele kleur en het Nike-logo herinneren je er de  hele dag aan dat er ‘s avonds nog echt een rondje gerend moet worden.

En terwijl Philips een kleine maandelijkse bijdrage vraagt voor de webcoach op afstand, zijn Nike en TomTom tevreden met een - fikse - eenmalige prijs voor het horloge. De SportWatch kost 200 euro in Nederland. In de VS, waar de concurrentie met Garmin een stukje heviger is, ligt ie in de winkel voor 200 dollar (iets minder dan 140 euro).Voor dat geld heb je ook twee navigatiekastjes, maar dit rent toch net iets comfortabeler.