Peking legt het Chinese twitter aan banden

De Chinese overheid maakt zich steeds meer zorgen over de vrijheid op internet. Gebruikers van Weibo, het Chinese twitter, kunnen nu worden afgesloten als zij ‘valse geruchten’ verspreiden.

De Chinese autoriteiten maken zich steeds meer zorgen over de vrijheid op het Chinese internet. Sina.com, een van de internetondernemingen die het Chinese twittersysteem Weibo beheert, heeft de 200 miljoen microbloggers zaterdag moeten waarschuwen dat als zij ‘valse geruchten’ verspreiden, zij gedurende een maand voor straf worden afgesloten.

Behalve Sina.com hebben ook twee kleinere internetbedrijven, Tencent en Youku, de opdracht gekregen de controle op de inhoud van de tweets zo snel mogelijk uit te breiden. Dat betekent dat zij meer personeel in dienst moeten nemen om de blogs te censureren, want Weibo is de snelst groeiende tak van het Chinese internet, dat met 485 miljoen gebruikers het grootste ter wereld is.

De Communistische Partij van China gaat nog niet zo ver dat het zeer populaire Weibo gesloten moet worden zoals in 2009 gebeurde met Facebook en YouTube. Weibo wordt door de microbloggers niet alleen gebruikt voor het onderhouden van sociale netwerken, spelletjes en video’s, maar ook om de autoriteiten te bekritiseren.

Na het ongeluk met de nieuwe hsl-treinen bij Wenzhou, waarbij 40 passagiers omkwamen, werd de Communistische Partij overspoeld met kritiek van tientallen miljoenen bloggers. Zij hekelden de veiligheid van het statusproject, de snelheid van de economische ontwikkeling in China en de corruptie op het Ministerie van Spoorwegen.

Eerder deze maand protesteerden in de havenstad Dalian tienduizenden inwoners tegen een chemische fabriek in een woonwijk. De plaatselijke autoriteiten waren totaal verrast door de omvang van het protest en de snelheid waarmee een grote menigte op de been was gebracht om te demonstreren. Organisatoren hadden Weibo gebruikt om, aanvankelijk onopgemerkt, de bewoners van Dalian te mobiliseren.

Daar komt bij dat Chinese journalisten Weibo gebruiken om artikelen, foto’s en video’s te publiceren die zij niet in hun kranten en tv-programma’s kwijt kunnen of niet mogen gebruiken van de censuur.

Dat de autoriteiten deze nieuwe ontwikkeling op het gebied van vrijheid van meningsuiting onwenselijk vinden, blijkt al enkele maanden uit commentaren in de partijpers. In het Volksdagblad werd gepleit voor strengere controle op Weibo. Begin vorige week kregen Sina.com en Tencent bezoek van de partijsecretaris van de hoofdstad Peking, Liu Qi. In een volgens een Weibo-blogger zeer heftig gesprek zou hij Sina.com hebben gewaarschuwd „resoluut een einde te maken aan de verspreiding van valse en misleidende informatie”.

Een van de methodes die Sina.com gaat toepassen is het controleren van de namen van de gebruikers. De onderneming doet op het ogenblik een test met de registratie van namen en nummers van identiteitskaarten van gebruikers. Bij namen van gebruikers die volgens Sina.com echt zijn wordt een ‘V’ geplaatst.

Deze maatregel en de waarschuwing dat de verspreiders van ‘valse informatie’ geschorst worden, heeft vandaag een storm van protest uitgelokt. Duizenden bloggers vroegen zich af wie bepaalt wat vals en misleidend is en wat „de waarheid is en niet propaganda”. Een Weibo-gebruiker concludeerde dat „ik niet langer taal naar seks omdat ik iedere dag word genaaid door de overheid”.

    • Oscar Garschagen