Opgeleide agenten in Kunduz vechten toch

Dat gaat in tegen de voorwaarde van de Tweede Kamer. Agenten zouden alleen civiele taken uitvoeren.

. De door Nederlandse politietrainers opgeleide Afghaanse agenten in Kunduz worden – tegen de afspraken in – mogelijk toch ingezet om te vechten tegen de Talibaan. Dat blijkt uit een interview van RTL Nieuws met de hoogste politiecommandant in de Afghaanse provincie, Samiullah Qatra. „Vechten is geen primaire taak van de agenten”, zegt hij. „Maar als de vijand oprukt moet de politie het gebied verdedigen tot de antiterreureenheid gearriveerd is.” Daarnaast blijkt dat er ook speciale acties worden uitgevoerd tegen de Talibaan waarin agenten participeren. Die acties worden aangeduid als zelfverdediging, maar er wordt wel degelijk gevochten. In februari kwam uit gesprekken met Afghaanse agenten in Kunduz al naar voren dat zij de Nederlandse voorwaarde dat de opgeleide agenten alleen civiele taken zouden uitvoeren niet realistisch vonden. (NRC)