Onbetaalde salarissen kunnen Saab vrijdag tot bankroet dwingen

Vanwege de wanbetalingen onderzoekt de Zweedse fiscus op dit moment de tegoeden van Saab. Foto Flickr / Craig Morey

Saab kan aan het einde van deze week tot bankroet gedwongen worden vanwege onbetaalde salarissen. Twee vakbonden hebben een verzoek tot betaling van werknemerslonen ingediend.

Vakbond IF Metall zei vandaag tegenover persbureau Dow Jones dat het de Zweedse autofabrikant vrijdag een verzoek tot betaling van de augustussalarissen heeft gestuurd. Bij de bond zitten 1.486 werknemers van Saab aangesloten.

Saab heeft tot en met vrijdag

Sindsdien kreeg Saab zeven dagen om het personeel uit te betalen. Als het bedrijf dit komende vrijdag nog niet heeft gedaan, kan IF Metall bij het districtsgerechtshof bankroet aanvragen. De vakbond heeft hiervoor dan drie weken de tijd.

Een tweede vakbond, de Zweedse vereniging van ingenieurs, heeft eenzelfde verzoek ingediend. Volgens de bond is het de derde achtereenvolgende maand dat de salarissen niet worden betaald.

Derde vakbond wil morgen claim indienen

De vakbond voor kantoorpersoneel Unionen, waarvan ongeveer duizend leden voor Saab werken, verzamelt op dit moment niet-uitbetaalde loonstrookjes en verwacht morgen een verzoek tot uitbetaling in te dienen.

De productie in de Saab-fabriek in Trollhattan ligt al sinds april stil vanwege onbetaalde leveranciers. Het bedrijf zegt de productie op zijn vroegst deze week te kunnen hervatten. Gebrek aan financiering staat echter nog steeds een akkoord over betalingen en leveringen in de weg. De autofabrikant stelde afgelopen vrijdag de presentatie van zijn winst- en verliesrekeningen over het afgelopen half jaar uit.

    • Jules Seegers