Noda gekozen tot nieuwe premier Japan

Japan's Finance Minister Yoshihiko Noda (C) casts a ballot during Japan's ruling Democratic Party of Japan leadership vote to pick Japan's next prime minister, in Tokyo August 29, 2011. Japan's ruling party picks a new prime minister on Monday and little suggests that the nation's sixth leader in five years will have the necessary vision, power or time to tackle a long list of economic ills while coping with a nuclear crisis. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: POLITICS BUSINESS ELECTIONS) De Japanse minister van Financiën Yoshihiko Noda brengt zijn stem uit tijdens de leiderschapsverkiezing van de regerende Democratische Partij in Tokio. Foto Reuters / Yuriko Nakao

De Japanse minister van Financiën Yoshihiko Noda is zojuist gekozen tot nieuwe premier van het land.

De regerende Democratische Partij in Japan koos vandaag een nieuwe partijvoorzitter. Door de meerderheid van de partij in het parlement wordt de partijvoorzitter automatisch de premier. Noda versloeg de minister van Handel Banri Kaieda met 215 tegen 177 stemmen.

Noda wordt meer dan Kaieda gezien als de politicus die de enorme Japanse staatsschuld, die twee keer zo groot is als het bruto nationaal product, kan aanpakken. Hij gold als favoriet binnen de financiële markten. Noda heeft al aangegeven dat belastingverhogingen onvermijdelijk zijn om het land er weer bovenop te helpen. Daarnaast wil hij het vertrouwen in kernenergie herstellen.

De Japanse premier Naoto Kan kondigde vorige week zijn ontslag aan. Kan stond onder grote druk na de aardbeving en tsunami van maart, en de daaropvolgende nucleaire crisis. Kan beloofde in juni al op te stappen wanneer de ergste gevolgen van de ramp onder controle zouden zijn. Hij was nauwelijks een jaar premier.

Bekijk hier vijf vragen over Yoshihiko Noda.

    • Marije Willems