'Mountainbiken relaxter dan wegwielrennen'

12-07-2009 MOUNTAINBIKE: EUROPEAN MTB CHAMPIONSHIP: ZOETERMEER Rudi van Houts Foto: Sander Chamid Foto: Sander Chamid

Naam: Rudi van Houts

Leeftijd: 27

Prestaties: Nederlands kampioen bij de senioren (2010, 2011), vijfde bij EK 2011, twaalfde bij WK 2008.

Wat zijn je ambities voor het WK in het Zwitserse Champéry?

„Ik hoop bij de eerste tien te rijden. Ik heb vooral gepiekt naar het EK van drie weken geleden. Daar werd ik vijfde. Ik heb me nu dus gekwalificeerd voor de Spelen en de vorm kunnen vasthouden, dus kan ik een goede uitslag rijden.”

Vorig weekend kwam je nog ten val. Heb je daarvan last ondervonden?

„Nee, dat is geen probleem meer. Ik raakte bij de start ingesloten, maar ik ben niet echt zwaar gevallen. In volle inspanning voel je daar trouwens niets van. Tijdens zo’n wedstrijd zit ik altijd vol adrenaline. Achteraf heb ik er wel een paar dagen pijn van gehad.”

Ligt het WK-parcours jou?

„Als ik in vorm ben, kan ik overal uit de voeten. Ik ben een allrounder, ik heb niet echt een onderdeel waarin ik slecht ben. Ik houd wel meer van de iets langere klimmen. In Champéry zijn de klimmetjes eerder kort en steil. Het is ook een zeer technisch parcours, met veel boomwortels. De wedstrijdorganisatie in Zwitserland is ook echt top. Zwitserland is momenteel echt het topland wat mountainbiken betreft.”

Heb je het olympische parcours al verkend?

„Ik heb het enkel op videobeelden gezien, zelf heb ik er nog niet gereden. De Spelen worden echt mijn hoofddoel. Qua publiciteit zijn de Spelen met niets te vergelijken. Het is de belangrijkste mountainbiketitel die er is.”

In tegenstelling tot wegwielrennen is mountainbike minder commercieel. Hoe komt dat?

„Het is moeilijk mountainbiken goed in beeld te brengen. Dat is wel aan het veranderen. Tegenwoordig kun je ongeveer alle wedstrijden op internet bekijken. Je merkt ook dat de omkadering steeds professioneler wordt en wedstrijden met steeds meer camera’s worden gefilmd. In Zwitserland is het WK rechtstreeks op televisie. Parcoursen worden ook steeds korter, zodat het interessanter wordt voor het publiek. Nu kun je eigenlijk alleen geld verdienen als je echt aan de top staat. Het mountainbike staat op zichzelf als sport. Er worden wereldwijd meer mountainbikes verkocht dan racefietsen.”

Op de weg rijden heel wat ex-mountainbikers, zoals Tourwinnaar Cadel Evans. Heb jij zulke plannen?

„Nu niet. Mountainbiken zou ik niet willen missen. In de voorbereiding rijd ik wel wegwedstrijden, en dat bevalt me. Wegwielrennen is een andere wereld. Als mountainbiker reis je de hele wereld rond. Je bent een week op voorhand ter plaatse, om het parcours te verkennen. Als wegrenner kom je de dag voordien pas aan. Mountainbike is veel relaxter.”

Je hebt tot je zestiende aan BMX gedaan. Is dat een goede voorbereiding om te gaan mountainbiken?

„BMX is een goede voorbereiding op elke fietssport. Het is ook ideaal voor de jeugd: je doet het op een afgesloten parcours, dus heb je geen problemen met het verkeer. Je leert er echt alles: springen, balans, bochtentechniek, durven. Met een basis als BMX’er ontwijk je gemakkelijker valpartijen, je reactietijd is veel sneller.”

    • Jeroen Zuallaert