Mollema raakt leiderstrui in tijdrit Vuelta kwijt aan Froome

Chris Froome onderweg naar de leiding in de Vuelta a España. Foto AFP / Jose Jordan

Bauke Mollema is er vandaag niet in geslaagd de leiding in het algemeen klassement van de Ronde van Spanje te behouden. De Raborenner werd in de tijdrit van 47 kilometer rondom Salamanca 25e en raakt de rode leiderstrui kwijt aan de Keniaanse Brit Chris Froome van Team Sky. Tony Martin (HTC) won de tijdrit.

De Duitser Martin had 55.54 minuten nodig om de tijdrit te volbrengen. Froome zat daar 0.59 vanaf, gevolgd door erkende tijdrijders Bradley Wiggins en Fabian Cancellara. Steven Kruiswijk werd twintigste op precies drie minuten. Wiggins is de klassementsrenner van Sky en het zal interessant zijn om te zien wat het team doet wanneer Froome na de rustdag van morgen de vier bergetappes goed doorstaat.

Mollema zakte in het algemeen klassement van de Vuelta naar de zevende plaats en staat op 1.07 van Froome. Jakob Fuglsang staat tweede op negentien seconden, gevolgd door Wiggins en Vincenzo Nibali. Kruiswijk staat met een achterstand van 3.52 op Froome nu achttiende in het klassement.

De 24-jarige renner uit de Rabobankploeg verruilde vandaag op het pdoium zijn rode voor een witte trui. In tegenstelling tot de Tour de France heeft deze niets met een jongerenklassement te maken. Het witte tricot gaat naar de renner die in de drie klassementen - algemeen, punten en berg - gemiddeld het beste scoort.

    • Jules Seegers