Mollema in rode leiderstrui na bergetappe in Ronde van Spanje

Treurend zat Bauke Mollema gisteren bovenop de 1.970 meter hoge berg La Covatilla bij de dopingcontrole. De kopman van de Raboploeg was met de vijf sterkste renners mee omhoog gereden op de slotklim van de zware bergrit in de Vuelta en leek als sterke sprinter kansrijk voor de ritzege. Tot de Ierse klimmer Daniel Martin binnendoor glipte en hem in de laatste honderd meter verraste. Tweede, net geen ritzege. Balen.

Tot Mollema tot zijn verbazing plotseling te horen kreeg dat hij zich moest melden voor de huldigingsceremonie. Zijn twaalf seconden bonificatie voor de tweede plaats bleken namelijk precies genoeg om de rode leiderstrui over te nemen van de Spanjaard Joaquin Rodriguez, met één seconde verschil. Vandaag start de Groninger als laatste renner in een lange tijdrit over 47 kilometer rond Salamanca.

„Ik was geen moment bezig met de rode trui”, zei Mollema (24) na afloop lachend voor de camera van de NOS. „Ik dacht alleen aan de ritzege. Het was stom dat ik die Martin niet beter in de gaten heb gehouden. Ik had in zijn wiel moeten zitten toen hij versnelde.”

De strijd in de negende rit begon pas in de laatste tien kilometer. De Italianen Michele Scarponi en Vincenzo Nibali moesten een aanval bekopen met tijdverlies. Ook Rodriguez, die zaterdag met de etappezege de leiderstrui had overgenomen van Sylvain Chavanel, verloor vijftig seconden in de laatste drie kilometer van de slotklim, waar de renners de harde wind pal tegen hadden.

De Britse favoriet Bradley Wiggins maakte tempo met ploeggenoot Christopher Froome. Alleen Martin, Mollema en Juan-José Cobo konden volgen. Wiggins liet de ritwinst aan Martin. Voor de tijdrit over 47 kilometer van vandaag staat de specialist van Sky dertiende in het klassement, op één minuut achterstand.

Mollema, geen erkend tijdrijder, is de eerste Nederlander in de leiderstrui van de Vuelta sinds Max van Heeswijk in 2004. Hij is optimistisch over het vervolg van de rittenkoers, die nog twee weken duurt. „Dit is een geweldige opsteker voor het vervolg”, zei hij op rabosport.nl. „Nee, ze zijn nog niet van me af.”