Mollema in leiderstrui na topprestatie in Vuelta

Raborenner Bauke Mollema werd gisteren tweede in een bergrit en is nu leider in de Ronde van Spanje.

Treurend zat Bauke Mollema gisteren bovenop de 1.970 meter hoge klim naar La Covatilla bij de dopingcontrole. De kopman van de Raboploeg was uitstekend met de vijf sterkste renners mee omhoog gereden op de slotklim van de zware bergrit in de Vuelta en leek als sterke sprinter kansrijk voor de ritzege. Tot de Ierse klimmer Daniel Martin binnendoor glipte en hem in de laatste honderd meter verraste. Tweede, net geen ritzege. Balen.

Tot Mollema tot zijn verbazing plotseling te horen kreeg dat hij zich moest melden voor de huldigingsceremonie. Zijn twaalf seconden bonificatie voor de tweede plaats waren namelijk precies genoeg om de rode leiderstrui over te nemen van de Spanjaard Joaquim Rodriguez, met één seconde verschil.

„Ik was geen moment bezig met de rode trui”, zei Mollema (24) na afloop lachend voor de camera van de NOS. „Ik dacht alleen aan de ritzege. Het was stom dat ik die Martin niet beter in de gaten heb gehouden. Ik had in zijn wiel moeten zitten toen hij versnelde.”

De strijd in de negende rit van de Ronde van Spanje (179,5 kilometer) ontbrandde pas echt in de laatste tien kilometer. Na het inlopen van vier vroege vluchters, onder wie de Vacansoleil-renners Pim Ligthart en Martijn Keizer, gingen de favorieten tot het uiterste. De Italianen Michele Scarponi en Vincenzo Nibali moesten een aanval bekopen met tijdsverlies. Ook Rodriguez – die zaterdag met de etappewinst de leiderstrui had overgenomen van Sylvain Chavanel – verloor 50 seconden in de laatste drie kilometer van de slotklim, waar de renners de harde wind pal tegen hadden.

De Britse favoriet Bradley Wiggins maakte met hulp van zijn ploeggenoot Christopher Froome tempo. Alleen Martin, Mollema en Juan-José Cobo konden tot het laatst volgen. Wiggins liet de ritwinst aan Martin. Voor de tijdrit over 47 kilometer van vandaag staat de tijdritspecialist van Sky dertiende in het klassement, op één minuut van leider Mollema.

De Groningse klimmer is de eerste Nederlander in de leiderstrui van de Vuelta sinds Max van Heeswijk in 2004. De laatste Nederlander die de Spaanse ronde won was Joop Zoetemelk in zijn topjaar 1979. Twee jaar geleden leek Mollema’s ploeggenoot Robert Gesink op weg naar een podiumplaats, tot hij als nummer twee in het klassement ten val kwam en als zesde eindigde. Mollema’s beste eindklassering in een grote ronde is tot nu toe de twaalfde plaats in de Ronde van Italië van vorig jaar. (NRC)