Kortkolom buitenland

36 doden bij gevechten in zuiden van Jemen

Sana’a. Bij zware gevechten in het zuiden van Jemen zijn zeker 26 moslimsextremisten en 10 regeringssoldaten omgekomen, zo meldden militaire functionarissen uit Jemen vanochtend. Nog eens 38 extremisten en 30 militairen zouden gewond zijn geraakt. De gevechten hadden de afgelopen 24 uur plaats, aldus de legerfunctionarissen. In Dufas, ten westen van Zinjibar, de hoofdstad van de provincie Abyan, zouden de extremisten een hinderlaag hebben gelegd voor regeringstroepen. De strijders, die banden zouden hebben met Al-Qaeda, hebben geprofiteerd van de onrust in het land en hebben de afgelopen weken diverse stadjes in het zuiden ingenomen. (AP)

‘Tweede man Al-Qaeda in Pakistan gedood’

Washington. De vermeende nieuwe nummer twee van de terreurorganisatie Al-Qaeda is bij een raketaanval met een onbemand Amerikaans vliegtuigje gedood. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen dit weekeinde gezegd. De Libiër Atiyah Abd al-Rahman zou op 22 augustus in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan zijn gedood. Hij zou na de dood van Osama bin Laden, met wie hij nauwe banden had, zijn opgeklommen tot de tweede plek binnen de organisatie. Rahman gold als belangrijk organisator binnen Al-Qaeda. Ook werd hij gezien als belangrijkste commandant te velde van Bin Laden. (AP, Reuters).

RBS staakt activiteiten in Wit-Rusland

Minsk. Royal Bank of Scotland (RBS) staakt per direct zijn fundraisingactiviteiten voor het regime van de Wit-Russische president Loekasjenko. Dat heeft de bank vanochtend bekendgemaakt. RBS raakte vorige maand in opspraak nadat lokale mensenrechtenorganisaties aan het licht hadden gebracht dat de bank, samen met andere West-Europese banken (waaronder Deutsche Bank en BNP Paribas), Loekasjenko begin dit jaar hadden geadviseerd bij de uitgifte van 800 miljoen dollar aan staatsobligaties. Daarmee hielp RBS volgens de organisaties het „dictatoriale regime” in het zadel houden. Het is onduidelijk of RBS nog andere activiteiten in Wit-Rusland heeft en of die ook worden gestaakt. Na het geweld tegen antiregegeringsbetogers in januari legden de EU en de VS sancties op aan het regime. (BBC)

Iran: doodstraf voor moord op kerngeleerde

Teheran. Een rechtbank in Iran heeft gisteren een man ter dood veroordeeld voor de moord in 2010 op de Iraanse nucleaire wetenschapper Masoud Ali Mohammadi, zo heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gemeld. De man, Majid Jamali Fashi, had de moord gepleegd in opdracht van Israël, dat met de moord het Iraanse nucleaire programma zou willen saboteren, aldus de rechtbank in Teheran. Mohammadi was verbonden aan het Iraanse atoomenergie agentschap. Iran zegt dat het atoomprogramma vreedzaam is maar Israël beweert het tegendeel. De afgelopen jaren zijn diverse kerngeleerden bij aanslagen om het leven gekomen of gewond geraakt. (AFP)

Ankvab is nieuwe president Abchazië

Moskou. Aleksander Ankvab is vrijdag met 54,9 procent van de stemmen tot president van Abchazië gekozen. Hij volgt Sergej Bagapsj op, die in mei plotseling overleed. Ankvab geldt als een groot voorstander van hechte banden met Rusland. Georgië, waarvan Abchazië zich in 1992 na een bloedige burgeroorlog afscheidde, heeft de uitslag niet erkend. De onafhankelijkheid van Abchazië, die na de korte oorlog tussen Rusland en Georgië in 2008 werd uitgeroepen, wordt door vijf landen erkend, waaronder Rusland. (NRC)