Kortkolom binnenland

Utrecht geeft fouten toe inzake homostel

Utrecht. De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) geeft toe dat de gemeente grote fouten heeft gemaakt in de zaak van een uit de wijk Terwijde weggepest homostel. Dit schrijft hij de gemeenteraad, ter voorbereiding op een bijeenkomst morgen. In de periode van augustus 2009 tot juni 2010 deed het homostel zes keer aangifte wegens bedreiging en discriminatie op basis van hun seksuele geaardheid. In november zagen de twee mannen zich genoodzaakt te verhuizen. Wolfsen schrijft dat de gemeente op vier punten heeft gefaald: er is niet goed met de slachtoffers gecommuniceerd, een getuige werd pas na acht maanden gehoord, er kwam te laat cameratoezicht in de wijk en het dossier dat gemeente en justitie in Utrecht naar het gerechtshof in Arnhem stuurden – waar het homostel vervolging wilde afdwingen – was niet compleet. Het hof honoreerde die eis niet, maar merkte vorige maand wel op dat politie en justitie in Utrecht niet goed hadden opgetreden. (NRC)

Oppositie heeft vragen over missie Kunduz

Rotterdam. Oppositiepartijen GroenLinks en de ChristenUnie willen opheldering over de mogelijke inzet van Afghaanse politieagenten bij gevechten in de provincie Kunduz. De partijen steunen de Nederlandse missie om daar agenten op te leiden op voorwaarde dat die zich alleen met civiele politietaken bezighouden en niet voor offensieve taken worden ingezet. Dit weekend vertelde de Afghaanse politiecommandant in Kunduz aan Nederlandse journalisten dat zijn agenten incidenteel wel tegen de Taliban moeten vechten. Niet alleen om zichzelf te verdedigen, maar ook om „de openbare orde te herstellen”. Volgens de commandant past dit binnen de gemaakte afspraken. De oppositiepartijen willen weten hoe het kabinet daar tegen aankijkt. (NRC)

30 jaar cel geëist tegen Joran van der Sloot

Rotterdam. De Peruaanse justitie eist 30 jaar gevangenisstraf tegen de Nederlander Joran van der Sloot (24). Van der Sloot wordt vervolgd voor moord op de 21-jarige Stephany Flores vorig jaar. Procureur Miriam Zully Riveros Castellares eist naast de celstraf een schadevergoeding van ruim vijftigduizend euro. Later dit jaar begint de behandeling van de strafzaak tegen Van der Sloot. Flores werd begin juni vorig jaar levenloos aangetroffen in een hotelkamer in Lima. In de zaak worden ook drie Peruanen aangeklaagd omdat zij Van der Sloot zouden hebben geholpen bij zijn vlucht naar Chili, waar hij werd opgepakt en aan Peru uitgeleverd. (NRC)

Opnieuw auto’s bij Rotterdam beschoten

Rotterdam. Bij Rotterdam is vandaag mogelijk opnieuw een auto beschoten. Dit keer sneuvelde een zijruit van een auto rond 08.00 uur op de A29 in de buurt van de Heinenoordtunnel, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De politie zoekt de dader. Het aantal beschoten auto’s is inmiddels opgelopen tot 34. Gisteren werd ook een auto beschoten bij de Heinenoordtunnel. Begin augustus werden de eerste auto’s beschoten. (Novum)

Ehsan Jami vertrekt bij PVV vanwege studie

Den Haag. Ehsan Jami vertrekt bij de PVV. De rechterhand van Kamerlid Hero Brinkman kan zijn politieke werkzaamheden niet meer combineren met zijn studie, zei hij gisternacht op de radio. Hij zegt geen politieke reden te hebben voor zijn vertrek. Jami, voorheen lid van de PvdA, ging in 2009 werken voor de partij van Geert Wilders. De partijleider vond hem een potentieel Kamerlid, maar op Jami’s verzoek werd hij niet op de kieslijst gezet. (Novum)