Kort nieuws Economie

Fed: onderzoek naar overname ING Direct

Amsterdam. De Amerikaanse centrale bank gaat de verkoop van ING Direct, de Amerikaanse internetbank van ING, onderzoeken. Dit weekeinde werd bekend dat de toezichthouder drie openbare vergaderingen gaat houden over de voorgenomen verkoop van de internetbank aan Capital One. In aanvulling daarop heeft de Fed de periode voor commentaar op het overnamevoorstel verlengd tot woensdag 12 oktober. De mededelingen volgen op zorgen die zijn geuit over de deal door advocaten, klanten van ING en tenminste één jurist. De drie door de Fed georganiseerde bijeenkomsten vinden plaats in Washington D.C., Chicago en San Francisco. De Fed wil erachter komen of de voorgenomen transactie de consument ten goede komt, bijvoorbeeld door toenemende concurrentie, of juist het tegenovergestelde realiseert, of mogelijk zelfs een gevaar kan vormen voor het Amerikaanse financiële systeem. (Dow Jones)

Bouwsector herstelt zich na krimp in 2010

Amsterdam. De bouwsector heeft zich in het eerste half jaar enigszins hersteld van de krimp in 2010. Met name het zachte winterweer zorgde voor een hogere omzet van zes procent. In het gehele vorige jaar kromp de omzet nog met negen procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van wegen, sporen en tunnels zagen hun gezamenlijke omzet het hardst groeien met dertien procent. In de woning- en kantorenbouw zorgden een kwakkelende huizenmarkt en leegstand ervoor dat de omzetgroei laag bleef op bijna vijf procent. Veertig procent van de Nederlandse bouwbedrijven is actief binnen deze laatste sector. Het zachte winterweer zorgde ervoor dat er dertien procent meer uren gewerkt kon worden. (Novum)

Hema opent weer een vestiging in Parijs

Amsterdam. De Hema opent aanstaande woensdag de deuren van haar vijfde vestiging in Parijs. Dat maakte het Nederlandse warenhuis vandaag bekend. De nieuwe Hema is gevestigd in Evry, een voorstad ten zuiden van Parijs. De teller komt hiermee in Frankrijk op zeven vestigingen. Eind van dit jaar opent Hema ook nog een vestiging in het treinstation Gare du Nord in Parijs. Volgens Hema doen alle vestigingen het tot nu toe goed. „De reacties van onze Franse klanten zijn positief”, stelt de keten in een persbericht. Hema heeft filialen in vijf landen. Naast Frankrijk en Nederland zijn dat België, Luxemburg en Duitsland. (Novum)