KNVB: vroegere deadline transfers wegens ‘competitievervalsing’

De Nederlandse verdediger Joris Mathijsen in actie voor Malaga in een wedstrijd in de Spaanse competitie van gisteravond. Foto AFP / Cristina Quicler

De KNVB wil dat de internationale transferdeadline wordt vervroegd. KNVB-directeur Bert van Oostveen zal dat volgende maand tijdens een UEFA-congres op Cyprus bij zijn collega’s aankaarten, zegt hij vandaag in De Telegraaf.

“Als ik steun krijg bij mijn collega’s, dan zullen we er richting UEFA, FIFA en internationale spelersvakbond FIFPRO zeker mee aan de slag gaan”, aldus Van Oostveen in de krant. De huidige regels, waarbij tot en met 31 augustus kan worden gehandeld in spelers, zijn Van Oostveen een doorn in het oog. Spelers kunnen vier duels voor een club spelen en daarna alsnog vertrekken:

“Dat noem ik competitievervalsing. Je moet denken aan een transferwindow die voor aanvang van alle competities sluit en dan is 31 juli een mooie datum. Je kan daarbij overwegen om het begin van de transfertermijn met twee weken te vervroegen. Hetzelfde voorstel kan je voor de winter doen. Niet de hele maand januari, maar vanaf kerst tot half januari.”

Een latere start van de Nederlandse competitie vindt Van Oostveen geen optie:

“De Europese kalender is gekanteld met belangrijke Europese kwalificatieduels in juli. Daar moet je rekening mee houden. Verder moet je de winterstop inkorten en krijg je meer midweekse rondes om op tijd klaar te zijn voor een EK of WK.”

    • Pim van den Dool