Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mogelijk arrestatiebevel Internationaal Strafhof voor Khamis Gaddafi

An image grab taken from footage broadcast by Libyan state TV shows what it said was Khamis Kadhafi, Moamer Kadhafi's youngest son, visiting "victims of NATO raids" at a hospital in an unspecified location on August 9, 2011 just days after rebels battling the regime reported his death, which Tripoli denied at the time. AFP PHOTO/LIBYAN TV
An image grab taken from footage broadcast by Libyan state TV shows what it said was Khamis Kadhafi, Moamer Kadhafi's youngest son, visiting "victims of NATO raids" at a hospital in an unspecified location on August 9, 2011 just days after rebels battling the regime reported his death, which Tripoli denied at the time. AFP PHOTO/LIBYAN TV Een afbeelding van de Libische staatstelevisie van Khamis Gaddafi, 9 augustus 2011. Foto AFP

Mogelijk wordt voor Khamis Gaddafi ook een arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationale Strafhof in Den Haag. De militaire eenheid van Khamis wordt verantwoordelijk gehouden voor het doden van tientallen gevangenen in de Libische hoofdstad Tripoli.

Het Strafhof vaardigde in mei al arrestatiebevelen uit voor Gaddafi, zijn zoon Saif al-Islam en de chef van de Libische inlichtingendienst Abdullah al-Senussi. Zij worden gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid.

Hoofdaanklager van het Strafhof, Luis Moreno-Ocampo, zei vanavond tegenover persbureau Reuters dat hij mogelijk een voorstel wil indienen voor eenzelfde bevel tegen de Khamis Gaddafi. Hij doet dit na beschuldigingen van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat leden van de zogenoemde ‘Khamis-brigade’ 53 gevangenen standrechtelijk executeerden in een loods in Tripoli. De lichamen werden zaterdag ontdekt.

Vanavond kwamen echter ook berichten naar buiten dat Khamis mogelijk overleden is. Volgens de rebellen zou hij bij gevechten omgekomen zijn, meldt persbureau AFP.


Foto Reuters / Louafi Larbi

Sinds de inname van Tripoli door de opstandelingen van de Nationale Overgangsraad is ieder spoor van Gaddafi en zijn familie verdwenen. Volgens persbureau AFP zouden vanavond de vrouw en drie kinderen van Gaddafi aangekomen zijn in Algerije. Volgens Al Jazeera zou het gaan om de tweede vrouw van Gaddafi, Safia, en zijn zonen Muhmmad en Hannibal en zijn dochter Ayesha.

Lees meer over de ontwikkelingen in Libië of over Moammar Gaddafi

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld.