Kamer wil opheldering over inzet agenten Kunduz

GroenLinks en de ChristenUnie willen opheldering over uitspraken van de politiecommandant in de Afghaanse provincie Kunduz over de inzet van agenten. Hij zou hebben gezegd dat door Nederland opgeleide agenten mogelijk toch gaan vechten met de Taliban.

De commandant zei in een gisteren door RTL Nieuws uitgezonden interview dat de grens tussen zelfverdediging en wat als een offensieve actie kan worden aangemerkt erg dun is.

“De politie moet zorgen voor veiligheid, vechten is geen primaire taak van de agenten”, zegt Samiullah Qatra. “Maar als de vijand oprukt moet de politie het gebied verdedigen tot de antiterreureenheid gearriveerd is.”

Daarnaast blijkt dat er ook speciale acties worden uitgevoerd tegen de Talibaan waarin agenten participeren. Die acties worden aangeduid als zelfverdediging, maar er wordt wel degelijk gevochten.

Partijen willen weten of inzet past binnen afspraken

De Tweede Kamer stemde dit voorjaar in met de politietrainingsmissie onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de opgeleide agenten niet voor gevechten zouden worden ingezet. Daartoe is een overeenkomst gesloten met de Afghaanse autoriteiten.

GroenLinks en de ChristenUnie willen nu van het kabinet weten of de inzet volgens de regering past binnen de gemaakte afspraken. SP-Kamerlid Harry van Bommel wil snel een debat met minister van Defensie Hans Hillen (CDA) over de kwestie.

‘Afspraken van kabinet zijn een lachertje’

De afspraken die het kabinet met de Afghaanse autoriteiten heeft gemaakt waren volgens Van Bommel ‘een lachertje’.

“Het was altijd duidelijk dat Afghaanse politiekorpsen in de oorlog zullen worden ingezet.”

De partij wil dat de missie wordt afgebroken als blijkt dat gemaakte afspraken niet worden nageleefd.