Juichen voor idool uit eigen stad

De eredivisie is een ideaal podium voor buitenlandse broodspelers. Bij de fans hebben voetballers uit de eigen stad een streepje voor. Rodney Sneijder loopt na een duel al de polonaise bij Utreg.

Onderwerp/Subject: FC Utrecht - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: FC Utrecht Seizoen/Season: 2011/2012 FOTO/PHOTO: FC Utrecht's Rodney SNEIJDER ( Rodney SNEIJDER ) celebrating his goal ( 2 - 1 ). (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #01 #02 #17 $38 ±1309110475435 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS PICS UNITED

Profvoetballers die hetzelfde dialect spreken, dezelfde humor hebben en onvoorwaardelijke clubliefde tonen hebben altijd een streepje voor bij de aanhang. Alsof de talenten uit hun eigen stad de droom vervullen die voor hen zelf nooit haalbaar is geweest.

Zo jubelen de fans van Feyenoord extra hard bij de gelijkmaker van de geboren Rotterdammer Jerson Cabral, worden de Haagse doelpuntenmakers Wesley Verhoek en Mike van Duinen door de ADO-fans toegezongen en sluit het publiek van FC Utrecht Rodney Sneijder als een zoon van de stad in de armen. Supporters van SC Heerenveen vergeven het ‘hun’ Doke Schmidt dat hij na een onbesuisde tackle tegen Feyenoord met rood moet vertrekken. Een avondje NAC heeft extra glans als Alex Schalk meedoet.

FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren aarzelt geen moment als hem bij de presentatie van de 20-jarige Sneijder wordt gevraagd of Utrechtse voetballers bij hem een streepje voor hebben. „Ja, als ik moet kiezen tussen twee spelers die even goed zijn zal ik altijd de Utrechter nemen”, stelt Van Seumeren. „Rodney komt uit Ondiep. Ik ben zelf ook een jochie uit Utrecht geweest. Zijn oudere broer Wesley heeft mij beloofd ooit eens bij ons te komen spelen. Dat zou fantastisch zijn. Ik weet zeker dat het publiek weg zal lopen met de Sneijders.”

Van Seumeren heeft gelijk gekregen. Het stadion van FC Utrecht ontploft zaterdagavond bijna als Ajax-huurling Rodney Sneijder zijn nieuwe ploeg na een uur spelen op een 2-1 voorsprong zet tegen Roda JC. De middenvelder glijdt met zijn knieën over het veld en slaat met zijn hand op het embleem van FC Utrecht. Wesley Sneijder viert het feestje samen met zijn vrouw Yolanthe en broer Jeffrey vanuit een skybox op de zesde etage mee. Na de wedstrijd loopt de familie Sneijder samen met Van Seumeren de polonaise als volkszanger Michael Oomen het liedje Utereg me stadsie inzet.

Het is geen toeval dat de clubiconen van Ajax, Feyenoord, SC Heerenveen en ADO Den Haag als Johan Cruijff, Coen Moulijn, Abe Lenstra en Aad Mansveld geboren, getogen – en op Cruijff na – gestorven zijn in de stad van hun voetbalclub. Na afloop van Feyenoord-SC Heerenveen (2-2) staan talloze seizoenkaarthouders van Feyenoord in een lange rij om de biografie van Moulijn op te halen. En in Eindhoven lopen de PSV-fans na de zege op Excelsior (6-1) met een respectvolle blik langs het standbeeld van topscorer Coen Dillen.

De eredivisie wordt de laatste jaren overspoeld door buitenlandse broodvoetballers die de Nederlandse competitie vooral als een springplank zien. Zo is van het huidige PSV alleen Otman Bakkal geboren in Eindhoven. Maar de kans dat de middenvelder zal worden vereeuwigd is nihil. Hij is uit het basiselftal verdrongen en staat in de schaduw van nieuwe publiekslievelingen als Dries Mertens, Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman. Zolang er succes is worden de Belg en de twee Rotterdammers op handen gedragen.

Als de resultaten uitblijven wil het publiek zich nog weleens tegen een vreemdelingenlegioen keren. Zo zag Vitesse het toeschouwersaantal na de overname van de Georgiër Merab Jordania, de komst van talloze buitenlandse spelers en een teleurstellende plaats op de ranglijst teruglopen. Met het aantrekken van oud- speler John van den Brom als coach heeft de Arnhemse club wel weer een eigen gezicht langs de lijn staan.

De Graafschap en ADO Den Haag hebben er in tegenstelling tot Vitesse bewust voor gekozen om met spelers uit de eigen omgeving herkenbaar voetbal te spelen. De geboren Doetinchemmers als Rogier Meijer en Ted van de Pavert moeten echter toezien hoe de Hagenaars Lex Immers, Wesley Verhoek en Mike van Duinen er op de Vijverberg met een 3-0 overwinning vandoor gaan. De selectie van de Haagse coach Maurice Steijn wordt versterkt met John Verhoek. De jongere broer van Wesley, die ADO verkoos boven een lucratief contract van Nottingham Forest.

FC Volendam heeft met tien jongens uit het eigen dorp de meest herkenbare selectie in het betaald voetbal. Bovendien behoort ‘het andere Oranje’ tot het vijftal van gezonde profclubs. Het aantal fans dat zich wil afficheren met de nummer zeven uit de eerste divisie is echter beperkt.

    • Koen Greven