In tunnel onder Rijks is het goed schuilen

De onderdoorgang van het Rijksmuseum bood zaterdag en zondag onderdak aan een deel van de boekenmarkt op de Uitmarkt. Museumdirecteur Wim Pijbes wilde daarmee nog eens zijn pleidooi kracht bijzetten dat de fietserstunnel onder het museum tot voetgangersgebied moet worden verklaard. Hij wil de passage, waarin ook de nieuwe toegangen tot het museum zullen komen, gebruiken voor publieksevenementen.

Pijbes, onvermoeibaar lobbyist, had de deelgemeentebestuurders zaterdag uitgenodigd bij de opening van de boekenmarkt in de passage. „Er was veel enthousiasme over de potentie van de ruimte”, zegt Pijbes. „De architectonische schoonheid van de passage was nu ook voor het eerst zichtbaar.”

Veel Uitmarkt-bezoekers zochten de passage op om te schuilen voor de regen. Op last van de brandweer mochten er niet meer dan 450 mensen tegelijk naar binnen. De belangstelling was groot: zo’n 15.000 mensen schuifelden zaterdag en zondag langs de stalletjes. Zij konden tegelijk ook een blik werpen op de voortgang van de verbouwing.

De schemerige passage, die wordt verlicht met straatverlichting, vormde een hard contrast met de twee lichte en grotendeels opgeknapte hoven aan weerszijden. „Toch kun je al goed zien hoe mooi het hier gaat worden”, zei een voormalige lerares uit Purmerend.

In de passage waren vroeger blinde muren. Die zijn vervangen door gla1zen puien, waardoor de hallen zichtbaar zijn waarin straks de kassa’s, de museumwinkel en horeca komen.