Hoorns van neushoorn gestolen in R'dam

Uit het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam zijn vrijdagavond twee neushoornhoorns ontvreemd. Drie gemaskerde mannen sloegen de deur van het museum stuk, drongen naar binnen en klommen met een ladder naar een hoog in het trappenhuis hangende neushoornkop. Die sloegen ze met een voorhamer van de muur. Daarna werd de polyester kop van zijn twee hoorns ontdaan. Hoewel het alarmsysteem van het museum onmiddellijk af ging, trof de politie de daders niet meer aan.

„De hele overval duurde twee minuten”, zegt museumdirecteur Jelle Reumer. „Ze wisten precies wat ze deden. Dat is goed te zien op de bewakingsbeelden. Gelukkig miste de kop in zijn val nét het skelet van een giraffe. Anders was de schade voor de collectie nog groter geweest.”

Diverse Europese natuurhistorische musea zijn de afgelopen maanden het slachtoffer geworden van diefstal van neushoornhoorns. De hoorn is in Oost-Azië een gewild ingrediënt van pillen en poeders die seksueel stimulerend zouden werken en vele kwalen zouden genezen. De prijs op de zwarte markt kan oplopen tot 75.000 euro per kilo, twee keer zoveel als goud.

„Dit weekend is ook een museum in Londen overvallen”, zegt Reumer. „Die hadden echter replica’s hangen. Zij zitten dus alleen met de schade die bij de inbraak is aangericht.”

De golf van diefstallen was voor Reumer geen reden om ook zijn exemplaren te vervangen door plastic kopieën. „Wij zijn een museum. We willen dingen laten zien. Er worden uit kunstmusea ook regelmatig schilderijen gestolen. Dat is voor het Van Gogh Museum toch ook geen reden om alle originelen te vervangen door posters?”

Reumer is blij dat de kraak ’s avonds laat plaatsvond. Elders werd tegen sluitingstijd ingebroken en werd het personeel besproeid met pepperspray. „Als dat hier ook was gebeurd, hadden we naast de materiële schade ook te maken gehad met menselijk leed.”

De kans is klein dat het museum de hoorns ooit nog terugziet, denkt Reumer. „Misschien zijn ze al over de grens, of zijn ze meteen hier in Nederland vermalen.”

Reumer wil niet zeggen of zijn museum nog andere voorwerpen in de collectie heeft die elders in de wereld om hun geneeskundige kracht in trek zijn. „Laat ik daar maar even geen mededelingen over doen. Je moet mensen niet op ideeën brengen.”