Homo-adoptie, mag dat?

Pas sinds januari 2009 kunnen Nederlandse homostellen een kind uit het buitenland adopteren. Maar in de praktijk speelt het Nederlandse beleid niet echt een rol, want de landen van herkomst bepalen zelf of hun kinderen wel of niet in een homogezin in Nederland terechtkomen. En de meeste landen willen dat niet. Een bekend voorbeeld van een land dat adoptie door homoseksuelen wél accepteert is de VS.

Sommige homostellen proberen toch uit het buitenland te adopteren, door een alleenstaandenverzoek in te dienen. Een van de partners schrijft zich in bij een adoptiebureau; bij succes wordt het kind dan erkend door de andere partner. Vaak gebeurt dit echter niet.

Een andere manier is om de adoptie buiten de erkende bureaus om te regelen. Dan kun je adopteren uit landen waar erkende bureaus niet mee samenwerken.