Half miljoen bezoekers voor gratis optredens

Op de Uitmarkt stonden de mensen in de rij voor gratis voorstellingen van Virginia Woolf en nog veel meer. Of ze hadden willen betalen? ‘Ja’ en ‘nee’ waren in evenwicht.

Het Uitburo deelde regenponcho’s uit, de gratis zonnepetjes van de Bankgiro Loterij werden aangeprezen als regenmutsjes en op de getormenteerde grasmat van het Museumplein had de organisatie van de Uitmarkt Portapaths laten leggen: plastic loopmatten die de voeten van het publiek droog moesten houden. Helemaal goed werkten die niet, want ze waren niet volledig waterdicht en verborgen soms diepe plassen, waar de bezoekers onverwachts in wegzakten.

Toch was de Uitmarkt, de traditionele opening van het culturele seizoen in Amsterdam, volgens de organisatie een succes. Er kwamen zo’n 450.000 mensen op af, die niet alleen genoten van de gratis optredens op het Museumplein maar ook – met korting – kaarten kochten voor voorstellingen later in het seizoen.

Vooral het Amsterdam Bach Consort, de Waalse Kerk en – nota bene – de Kunsthal Rotterdam deden volgens het Uitburo goede zaken. Maar ook Toneelgroep Amsterdam oogstte succes met de voorverkoop voor Kreten en gefluister, een stuk van Ingmar Bergman in de regie van Ivo van Hove, waarbij twee kaartjes werden verkocht voor de prijs van één.

Theaters en musea in Amsterdam waren dit weekeinde gratis toegankelijk. „Zou u ook naar de Uitmarkt komen als u 5 euro entree zou moeten betalen?” vroeg Publiek, de belangenorganisatie voor het publiek, aan bezoekers op de Uitmarkt. Op zaterdag waren er evenveel ja- als nee-stemmers, op zondag neigde de balans door te slaan naar ‘ja’. Een definitieve uitslag van de peiling was vanochtend nog niet bekend.

Voor het DeLaMar Theater stonden lange rijen. Het had voor de Uitmarkt dan ook een originele gedachte: de hele dag speelden acteurs en bekende Nederlanders fragmenten uit Edward Albee’s Wie is bang voor Virginia Woolf, dat volgende maand in regie van Gerardjan Rijnders, met Olga Zuiderhoek en Porgy Franssen, in het theater te zien is. De sessie om zes uur op zaterdag was vol verrassingen. Zo had zowel Rijnders als Zuiderhoek – beiden schijnbaar verlegen met de situatie – weinig leuks te brengen in deze opzet.

Buitenstaanders als actrice Yvonne van den Hurk en tv-presentator Robert ten Brink daarentegen zetten het meest beroemde ruziënde echtpaar uit de toneelgeschiedenis overtuigend neer, hoewel Ten Brink grif toegaf het stuk nimmer te hebben gezien of gelezen.

De acteurs Ria Marks en Titus Tiel Groenestege stalen de show; binnen korte tijd wisten ze tot zulk een overtuigend fysiek geweld te komen, dat je hun geruzie best eens in een echte voorstelling zou willen zien.

Aan de voorstelling was een prijsvraag verbonden, die werd gewonnen door een mevrouw die zei alle Nederlandse opvoeringen van Wie is bang voor Virginia Woolf te hebben gezien.