Goethe is ‘grootste Duitser aller tijden’

De Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe is in de Duitse boulevardkrant Bild verrassend genoeg uitgeroepen tot “grootste Duitser aller tijden”. De in 1749 geboren schrijver en wetenschapper kwam als winnaar uit een bevraging van 2.000 Duitsers. Een onderzoeksinstituut vroeg in opdracht van Bild de grootste Duitser ooit te noemen. De naam van Goethe viel

De Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe is in de Duitse boulevardkrant Bild verrassend genoeg uitgeroepen tot “grootste Duitser aller tijden”.

De in 1749 geboren schrijver en wetenschapper kwam als winnaar uit een bevraging van 2.000 Duitsers. Een onderzoeksinstituut vroeg in opdracht van Bild de grootste Duitser ooit te noemen. De naam van Goethe viel het meest, voor die van de naoorlogse bondskanselier Konrad Adenaeur en Albert Einstein, de vader van de relativiteitstheorie.

Goethe (1749-1832) is het bekendst als schrijver van Die Leiden des jungen Werther, een boek over een jongen die zich volledig door zijn gevoelens laat leiden. Tegelijk was Goethe onder meer wetenschapper, toneelschrijver en filosoof. Zijn meesterwerk wordt Faust genoemd, over een man die een pact met de duivel sluit.

In 2003 organiseerde de Duitse tv-zender ZDF ook al eens een verkiezing van de grootste Duitser aller tijden. Toen kwam Adenauer als topper uit de bus, gevolgd door Martin Luther en Karl Marx. Goethe strandde toen op de zevende plaats.

    • Dirk Leyman / De Papieren Man