Gingembre

Als kind kon ik uren op een krukje aan mijn moeders aanrecht staan om de meest onwaarschijnlijke drankjes te brouwen: van koffiemelk met limonadesiroop, een snufje zout, een lepeltje mosterd, een blubje Dreft. Vervolgens ging ik de buurt ermee rond en moest iedereen het spul proeven. Wie overtuigend genoeg loog dat het lekker was, kreeg nog een slokje. Arme, lieve buurvrouwen.

Dat brouwen doe ik nog steeds graag. Alleen gaat het nu om grotemensendrankjes als vlierbloesemchampagne, notenwijn, rabarberwodka en limoncello. Mijn nieuwste project behelst een reuzencourgette, een berg rietsuiker, een nylon pantykousje en vier weken fermenteren in een donkere kelder. Het recept voor deze courgetterum kreeg ik van foodstylist Ingmar Niezen en is zo bizar dat ik het stante pede moest uitproberen. Nog een paar weken geduld, dan volgt verslag.

Van dezelfde Ingmar kreeg ik een recept voor gingembre, oftewel Afrikaans gemberbier. ‘Not for the fainthearted’, schrijft ze erover op haar weblog (newafricancookbook.blogspot.com).

Ik maakte de limonade deze zomer en begreep wat Ingmar bedoelde met ‘niet voor watjes’. Maar ik was ook onmiddellijk verkocht. De smaak is fris door de citroenen, warm en aromatisch door de kaneel en kruidnagel en behoorlijk peperig door de gemberwortel. Tegelijkertijd zorgen bakpoeder en gedroogde gist voor de vorming van koolzuur, een proces dat nog weken na het bottelen doorgaat en het drankje steeds fizzyer maakt. Voor stoerlappen hier het recept:

Voor 3 liter:

250 gram verse gemberwortel

2 (onbespoten) citroenen

1 pijpje kaneel

5 kruidnagels

500 gram suiker

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel gedroogde gist

Boen de gember en citroenen goed schoon onder koud stromend water. Rasp de gemberwortel op een grove rasp. Trek met een dunschiller de gele schil van de citroenen. Doe de geraspte gember, citroenschil, kaneel, kruidnagel, suiker en het bakpoeder in een grote pan, emmer of pot. Breng 3 liter water aan de kook en giet over de gember, citroen, suiker en specerijen. Pers de citroenen uit en voeg het sap toe. Roer met een houten lepel tot de suiker is opgelost. Dek af met een schone theedoek en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg de gist toe en roer opnieuw. Dek de pan, emmer of pot af met vershoudfolie en laat 24 uur fermenteren op een warme, tochtvrije plek. Schenk de vloeistof door een fijne zeef en verdeel over 2 – 3 schone (frisdrank)flessen met een goed sluitende schroefdop. Bewaar het gemberbier in de koelkast en serveer het ijskoud, met een schijfje citroen. Open de flessen altijd voorzichtig; koolzuurgas kan de druk behoorlijk opvoeren.

Janneke Vreugdenhil

    • Janneke Vreugdenhil