Gevolgen Irene teisteren VS, dodental stijgt naar zeker 21

In New Jersey en veel andere oostelijke Amerikaanse staten zorgde orkaan Irene voor veel wateroverlast. Foto AP / Julio Cortez

Autoriteiten en inwoners van de Amerikaanse oostkust zijn vanochtend begonnen met het opnemen van de schade die orkaan Irene het afgelopen weekend heeft veroorzaakt. Het dodental als gevolg van de orkaan is gestegen tot minstens 21.

Irene, inmiddels afgezwakt tot een tropische storm, trekt op dit moment over het noordoosten van Canada, nadat de orkaan zaterdag en gisteren grote overstromingen in de Verenigde Staten veroorzaakte. Zo’n 5 miljoen mensen in staten aan de oostkust zitten op dit moment nog zonder stroom. Obama waarschuwde gisteravond laat in een verklaring dat de impact van Irene de komende tijd nog gevoeld zal worden en dat overvolle rivieren wellicht voor nieuwe overstromingen kunnen zorgen.

In New York viel de schade van Irene uiteindelijk mee. Sinds gisteravond kunnen geëvacueerde inwoners weer naar hun huizen en het was vanochtend de verwachting dat het metro- en vliegverkeer in de stad vanaf twaalf uur Nederlandse tijd weer langzaam op gang zou komen. Op Wall Street wordt vanaf half vier vanmiddag ook gewoon gehandeld op de beurzen. Het tennistoernooi US Open gaat vanavond ook gewoon van start.

    • Pim van den Dool