Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Corruptie en fraude

Generaal China loslippig over spionnen

Omgaan met nieuwe media is ook voor hoge Chinese militairen die in het bezit zijn van politieke en militaire geheimen nog wennen. Op het in China geblokkeerde YouTube en het Chinese twittersysteem Weibo verscheen vandaag een filmpje, waarin generaal Jin Yinan vertelt dat in de afgelopen jaren drie hoge partijfunctionarissen zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens corruptie om te verhullen dat zij waren bestraft voor spionageactiviteiten.

De video was waarschijnlijk opgenomen tijdens een presentatie van de generaal aan een groep militairen over de gevolgen van corruptie en spionage. Of een deelnemer de video heeft gemaakt of dat het gaat om een officieel opgenomen film is niet helemaal duidelijk. Dat laatste lijkt volgens degene die de video op Weibo hebben gezien het waarschijnlijkst. Enige uren na de verschijning op Weibo was de video verwijderd. YouTube is in China onbereikbaar zonder VPN-technologie.

De voormalige Chinese ambassadeur in Zuid-Korea, zei Jin, had de Zuid-Koreaanse overheid geïnformeerd over de Chinese opstelling bij de onderhandelingen over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea, maar kreeg zeven jaar cel voor corruptie. Interessanter nog is de zaak van Kang Rixin, lid van het Centraal Comité. In 2010 meldden de Chinese media dat Kang Rixin levenslang had gekregen omdat hij steekpenningen had aanvaard bij de uitbesteding van opdrachten voor de bouw van kerncentrales. Maar volgens Jin had hij geheimen over het uitgebreide Chinese nucleaire programma door gegeven aan een niet nader genoemd buitenland.