‘Geen flutdelicten vervolgen’

‘Strafrechters moeten zich ontworstelen aan de officier van justitie’, zegt de Nijmeegse hoogleraar Ybo Buruma- nog één keer kritisch voordat hij toetreedt tot de Hoge Raad-  in zijn boek Geen blad voor de mond.‘Buruma meent dat de strafrechter te afhankelijk is geworden van de keuzen van de officier. In tegenstelling tot veel andere landen is

‘Strafrechters moeten zich ontworstelen aan de officier van justitie’, zegt de Nijmeegse hoogleraar Ybo Buruma- nog één keer kritisch voordat hij toetreedt tot de Hoge Raad-  in zijn boek Geen blad voor de mond.‘Buruma meent dat de strafrechter te afhankelijk is geworden van de keuzen van de officier. In tegenstelling tot veel andere landen is de Nederlandse rechter gebonden aan diens tenlastelegging. De officier beslist of de klap met een fles straf wegens mishandeling rechtvaardigt, of wegens poging tot doodslag. De strafrechter moet zich aan die keuze houden. Dat is bij de gemiddelde caféruzie nog te billijken, meent Buruma. Maar de wetgever heeft de laatste jaren zulke ruime strafbepalingen geïntroduceerd dat de officier bijna carte blanche heeft. De strafrechter wordt zo “de repressie ingedrongen”: hij kan nauwelijks meer vrijspreken.’

Folkert Jensma sprak met Ybo Buruma over zijn pas verschenen boek en zijn overstap van de wetenschap naar de Hoge Raad.

Abonnees kunnen het volledige artikel hier lezen.

    • een onzer redacteuren