‘Gaddafi vormt nog steeds een bedreiging’

A man steps on a poster of Libya's leader Muammar Gaddafi at Al Hadaba street, east of Tripoli, August 24, 2011. A day after rebel forces overran his Tripoli headquarters and trashed the symbols of his 42-year dictatorship, rocket and machinegun fire from pockets of loyalists kept the irregular fighters at bay as they tried to hunt down Gaddafi and his sons. REUTERS/Louafi Larbi (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT CIVIL UNREST) Een man staat op een poster met daarop een portret van een jonge Moammar Gaddafi in het oosten van Tripoli. Foto Reuters / Louafi Larbi

De Libische leider Moammar Gaddafi vormt nog een bedreiging voor het land en de wereld. Dat zei de voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC) vanochtend.

Mustafa Abdel Jalil deed een beroep op de NAVO om de rebellenbeweging te blijven steunen. Hij deed dat op een bijeenkomst in het Qatarese Doha, met ministers van Defensie van landen die de opstand tegen Gaddafi’s regime steunen.

“Ik vraag om verdere bescherming van de NAVO en haar bondgenoten voor deze tiran”, aldus Abdel Jalil.

De NTC, de door rebellen gevormde interim-regering, jaagt op Gaddafi, van wie tot dusver ieder spoor ontbreekt. De raad heeft een beloning van 1,3 miljoen dollar op het hoofd van de verdreven leider gezet.

Rebellen naderen Sirte

Ondertussen naderen de rebellen Sirte, de geboortestad van Gaddafi. Het zal de opstandelingen nog zeker tien dagen kosten om Sirte in te nemen, zo verklaarde een bron binnen de rebellen gisteren.

“Ons doel is niet bloedvergieten, ons doel is bevrijding”, aldus kolonel Salem Muftah al-Refaidy tegenover Reuters over de aanpak in Sirte.

    • Marije Willems