Fyra moet langzamer

In Lansingerland worden de geluidsnormen overschreden.

De hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Breda moet wellicht langzamer rijden. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) wil tijdelijke maatregelen nemen om de geluidoverlast te verminderen. De maatregelen zijn nodig nu uit onderzoek van TNO en de Rotterdamse milieudienst DCMR blijkt dat de geluidsnormen worden overschreden ter hoogte van de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland. Bewoners en gemeente strijden al ruim twee jaar tegen de overlast die zij zeggen te ervaren. De nu gemeten overschrijding van de geluidsnormen met 2,5 decibel werd geconstateerd op de zevende etage van een nieuwbouwcomplex. Waar 57 decibel was toegestaan, werd 59,5 decibel vastgesteld: het niveau van een normale conversatie. Op korte termijn acht de actiegroep maatregelen nodig; ook voor later, als er nog veel meer treinen gaan rijden. (NRC)