'Fusie van twee grote Griekse banken ophanden'

Twee grote banken in Griekenland gaan fuseren. Dat melden verschillende financiële media. De fusieaankondiging zou mogelijk vandaag al plaatshebben.

De handel in aandelen van de EFG Eurobank Ergasias en de Alpha Bank, in grootte de tweede en derde bank van het land, op de beurs van Athene werd vanochtend stilgelegd, in afwachting van nadere mededelingen.

Met de fusie ontstaat de grootste bank van Griekenland en een van de grootste banken in Zuid-Europa. Volgens de berichten ontstaat door de fusie een bank met circa 150 miljard euro aan bezittingen en ongeveer 80 miljard euro aan spaargeld.

De Eurobank heeft momenteel een beurswaarde van circa 956 miljoen euro. Bij de bank werken ruim 22.000 mensen. De Alphabank heeft een beurswaarde van rond de 1 miljard euro. De bank heeft ruim 14.000 werknemers.

Volgens de berichten krijgt de nieuwe bank een beurswaarde van rond de 2,5 miljard euro. De fusiebank zou een kapitaalinjectie van rond de 2 miljard euro krijgen. Een converteerbare obligatie ter waarde van 500 miljoen euro aan Qatar Investment Authority zou daar een onderdeel van zijn, volgens The Wall Street Journal. De Alphabank is vooral actief in bedrijfsfinancieringen, terwijl de Eurobank zich meer op particulieren richt.

De Griekse banken staan onder druk door de schuldencrisis waarin het land verkeert. Ze hebben op hun balansen veel staatobligaties staan, die veel minder waard zijn geworden, waardoor ze fors moesten afschrijven. Ook is het voor Griekse banken lastig geworden om geld op de interbancaire markt te lenen, vanwege hun bezit van staatsobligaties.

Bovendien hebben veel spaarders hun geld weggehaald. De Griekse overheid en de centrale bank juichen fusies toe als een oplossing om door de crisis heen te komen.