Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Ex-burgemeester Verver wil emigreren na rapport Schiedam

Oud-burgemeester Verver van Schiedam zegt dat ze overweegt te emigreren uit Nederland. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

Wilma Verver, twee maanden geleden opgestapt als burgemeester van Schiedam na beschuldigingen van machtsmisbruik, overweegt te emigreren. Dat zegt de ex-bestuurder (VVD) vanmiddag in NRC Handelsblad.

Verver zegt in het vraaggesprek met onze redacteuren Mark Hoogstad en Marcel Haenen de aanhoudende beschuldigingen en negatieve publiciteit over vriendjespolitiek en corruptie niet langer te kunnen verdragen:

“Het is verschrikkelijk, zoveel stront als mijn gezin en ik al maanden over ons heen krijgen”, zegt Verver, die vandaag in deze krant voor het eerst inhoudelijk reageert op de beschuldigingen. “Men wil mij onder de grond stoppen en voorkomen dat ik ooit weer opsta.”

Vrijdag verscheen een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) waarin staat dat Verver regelmatig partijdig en niet onafhankelijk handelde. Verver verwerpt die conclusies. Ze zegt dat zij twee weken geleden, na een gesprek met de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper (PvdA), tot de conclusie is gekomen dat het onderzoek van BING niet deugt. Peper trad in 2000 af als minister van Binnenlandse Zaken nadat hij in opspraak was geraakt door zijn declaratiegedrag als burgemeester van Rotterdam.

Verver wijst erop dat de directeur van BING, accountant Jaap ten Wolde, destijds ook bij accountantsbureau KPMG Peper heeft onderzocht. Later zijn de accountants van KPMG schriftelijk berispt door het College van beroep voor het bedrijfsleven omdat hun onderzoek niet deugde. “Peper zei me al: ‘meisje maak je geen illusies’. BING doet geen onafhankelijk onderzoek.”

VVD-wethouder Mostert stapt op naar aanleiding van onderzoek

Een collega van Verver, VVD-wethouder Ad Mostert, maakte vanmiddag bekend op te stappen vanwege de uitkomsten van het integriteitsonderzoek naar het functioneren van het college van B&W in de stad. In de gemeenteraad van Schiedam lijkt een meerderheid voor het wegsturen van het college, schrijft RTV Rijnmond.

Lees het interview ‘Ik geloof gewoon niet dat ik zo eng ben’ vanmiddag in de papieren editie van NRC Handelsblad of in de digitale editie.